• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Становище на ринку какао: ціни на підйомі, що може вплинути на вартість шоколаду
    Опубликовано: 2024-04-09 15:05:42

    Світові ціни на какао-боби досягли позначки понад $10 тисяч за тонну, встановивши новий рекорд, що стає системною проблемою. Про це заявив президент Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, інформує «ПроАгро Груп», посилаючись на джерело «Фокус».

    Протягом тривалого часу ціни на какао-боби лишалися на низькому рівні, тому ця галузь не привертала інвесторів. Вирощування какао-бобів у трьох африканських країнах - Кот-д'Івуар, Гана та Нігерія - протягом багатьох років зменшувалося, оскільки дерева старішали, а площі під посівами не збільшувалися. За останній час погодні умови, що були несприятливими для вирощування та збору врожаю, призвели до дефіциту какао-бобів. Ціни продовжують зростати: за останній рік вони збільшилися на 50%, а за перші три місяці 2024 року - майже удвічі. Наприклад, у вересні 2022 року ціна за тонну какао-бобів становила $2,5 тис., у грудні минулого року - $4 тис., а зараз перевищила $9 тис.

    Зараз ймовірність значного подорожчання шоколаду та цукерок зростає. Однак пропозиція какао-бобів недостатня, тобто при таких цінах виникає проблема з їхнім придбанням. Якщо минулого року дефіцит складав близько 100 тисяч тонн, то зараз він становить 300-400 тисяч тонн.

    Зараз дефіцит компенсується за рахунок перехідних залишків, які зазвичай становлять близько 35-40% світового виробництва. Ці залишки, які зберігаються на складах виробників та біржових складах, поступово використовуються, і зараз їх обсяги знизилися до критично низьких рівнів. Цей дефіцит фізичної наявності какао-бобів, при одночасному недоліку з боку виробників та переробників кондитерських компаній, призвів до значного підвищення цін.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.