• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна змушена звертатися до Африки для закупівлі солі через труднощі з родовищем у Закарпатті
    Опубликовано: 2023-12-28 12:04:23

    Україна змушена звертатися до африканських країн для закупівлі технічної солі через труднощі з родовищем у Закарпатті, яке ще не функціонує на повну потужність. Про це повідомив голова Закарпатської обласної влади (ОВА) Віктор Микита у співбесіді з "Укрінформ".

    Микита наголосив на важливості національного виробництва солі та його значенні для регіону в плані податків та створення робочих місць. Однак нинішнє законодавство, за його словами, недостатньо враховує захист вітчизняного виробника, змушуючи країну обирати альтернативні джерела солі.

    Вартість африканської технічної солі складає 2,5 тис. гривень за тонну, що порівняно високо, особливо в порівнянні з 1,5 тис. гривень за тонну, як було до початку конфлікту. Період війни призвів до імпорту солі з Польщі за ціною 7-9 тис. гривень за тонну.

    За даними Микити, якість закарпатської солі вища за африканську, хоча вартість становить 3 тис. гривень за тонну. Голова Закарпатської ОВА підкреслив, що закарпатську сіль планують купувати, враховуючи її високу якість та можливість закрити потреби заходу та центру України.

    Микита зазначив, що проблеми у розробці родовища виникли через непридатну геодезію та технічні проблеми. Запуск роботи шахти Буштинського родовища затримався через необхідність надання додаткової підготовки та укріплення шахти.

    Голова ОВА вказав, що наразі підприємство вже вклало близько 170 мільйонів гривень у проєкт. Робиться видобуток приблизно 45 тон технічної солі щоденно, з можливістю збільшення до 200 тон. Проте, інфраструктурні питання, зокрема залізнична колія, залишаються невирішеними.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.