• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рекордна кількість земельних торгів в Україні: ціни падають
    Опубликовано: 2023-11-28 14:05:50

    У жовтні 2023 року український ринок земель встановив абсолютний рекорд за кількістю торгів, зафіксованих на Prozorro.Продажі, згідно з аналітичним оглядом "Земельний ринок України" від KSE Агроцентр.

    За звітом, громади передали в оренду 549 ділянок площею 5,1 тис. га - це абсолютний рекорд за кількістю земельних торгів на Prozorro.Продажі.

    Хоча ціни на сільськогосподарську землю знизилися лише на 1%, це важливий етап, оскільки свідчить про певний рух вниз. Також варто зауважити, що продовжується тенденція укладення угод за ціною, близькою до нормативної грошової оцінки (НГО), яка складає мінімальну вартість для підмораторних земель. У жовтні 2023 року понад половина угод (51,4%) були укладені за ціною, не перевищуючи НГО більш ніж на 2%.

    Згідно з аналітичними даними, обіг земель забезпечив 10% усіх податкових надходжень територіальних громад у вересні 2023 року, а для окремих областей цей показник перевищував 15%.

    Сільськогосподарські землі призвели до поповнення місцевих бюджетів на майже 2,9 млрд грн, що на 9% більше, ніж за аналогічний період 2022 року (2,7 млрд грн).

    Серед всіх видів правочинів із сільгоспземлями, оренда (42,4%) та успадкування (42,3%) переважали у жовтні 2023 року.

    Купівля-продаж складала лише 12,7% від загальної кількості транзакцій. Загальна площа орендованих земель у жовтні (58,1 тис. га) у 3,6 раза перевищувала площу проданих земель (15,9 тис. га).

    За весь період існування ринку земель було укладено 180 тис. угод купівлі-продажу площею понад 395,7 тис. га, що складає 1,13% сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.