• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Яблучний парадигма: зміни в цінах та тенденції ринку в Україні
    Опубликовано: 2023-11-20 12:57:31

    Яблучний парадигма: зміни в цінах та тенденції ринку в Україні

    Українські фермери стикаються з новими викликами, які суттєво впливають на ринок яблук. Невдовзі після початку вересня 2022 року вони відмовляються від експорту своєї продукції через значні витрати на логістику та вирішують розпродавати свої обсяги на внутрішньому ринку. Уже в січні 2023 року в Україні відзначається переломний момент у динаміці цін на яблука. Згідно з підрахунками аналітиків, протягом лише січня середня ціна на якісне яблуко в країні зросла на 37%. Це неабияк вражаючий показник, який привертає увагу як споживачів, так і гравців ринку.

    На початку травня 2023 року вартість яблук в Україні продовжила свій нестримний ріст. Станом на 23 травня в магазинах Києва ціни стартували від 40 гривень за кілограм. Це ще один сигнал, що ринкова ситуація набирає обертів, а споживачам слід очікувати значних змін в їхньому бюджеті на покупку фруктів.

    Причина цього стрімкого зростання цін пов'язана з відмовою фермерів від експорту. Це викликало дефіцит на зовнішніх ринках та призвело до збільшення внутрішнього попиту. Зростання цін стає важливим фактором для економіки країни, а також викликає обговорення серед експертів і громадськості щодо стратегії розвитку сільськогосподарського сектору.

    З початку листопада 2023 року українці спостерігають зниження цін на найпопулярніші сорти яблук у середньому на 5-15%. Про це повідомила Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції "Шувар" у Львові. Варто відзначити, що винятком стали лише яблука преміум-якості сорту Голден та Гала, які за останні кілька днів подорожчали на 2-3%.

    Ціна на популярний сорт "Чорний принц" зменшилась з 18 грн/кг до 16,5 грн/кг. Аналогічно, яблуко "Айдаред" втратило вартість з 19 грн/кг до 14 грн/кг, а "Ренет Симиренка" тепер доступне за 13,5 грн/кг, що менше порівняно зі стартовою ціною 16,5 грн/кг. Незважаючи на це, експерти впевнюють, що дефіциту вітчизняного яблука не передбачається.

    Раніше основним споживачем українського яблука на зовнішньому ринку була Росія. Проте ситуація змінилась, і великі обсяги продукції, які раніше експортувались до Росії, залишаються в Україні. Це сприяє стримуванню зростання цін, розповіла Тетяна Попович.

    Багато фермерів приймають рішення відмовитися від експорту через великі витрати на логістику та вирішують зреалізувати свої продукти на внутрішньому ринку. Це призводить до збільшення пропозиції яблук в Україні та, відповідно, зниження їхньої ціни для споживачів.

    Український ринок яблук переживає період змін, який може визначити подальший розвиток сільськогосподарського сектору. Споживачі та гравці ринку стежать за подіями, прагнучи зрозуміти, як ці тенденції впливають на їхні можливості та витрати.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.