• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зростання імпорту молочних продуктів в Україні: Вплив на ринок та споживачів
    Опубликовано: 2023-11-11 15:45:10

    Зростання імпорту молочних продуктів в Україні: Вплив на ринок та споживачів

    У жовтні поточного року Україна зафіксувала рекордний обсяг імпорту молочних продуктів, створюючи численні виклики для споживачів і вітчизняних виробників. За даними Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), обсяг імпорту склав 6,08 тисяч тонн, що є на 27,8% більше, ніж у попередньому місяці, і на 35% більше, ніж у жовтні 2022 року, підкреслюючи найвищий показник з березня 2022 року.

    Аналіз свідчить, що усі категорії молочної продукції пережили збільшення, зокрема сири виходять на передовий план з обсягом 3,2 тисяч тонн. Також зафіксовано подвійне зростання імпорту вершкового масла до 619 тонн, найвищого показника з листопада 2021 року.

    Цікаво, що за аналізом Максима Гопки з УКАБ, це збільшення імпорту не приведе до значних змін у ціновому аспекті, особливо у зв'язку із значним внеском імпортованих сирів, які можуть існувати як самостійна категорія, не впливаючи на цінову динаміку.

    За словами Гопки, виробники молочних продуктів можуть очікувати несприятливої конкуренції на внутрішньому ринку, оскільки імпортовані сири не перевищують вартість вітчизняних, покладаючи нові виклики перед внутрішніми виробниками.

    Українські споживачі будуть мати широкий вибір імпортних молочних продуктів, проте виробники повинні швидко адаптуватися до нових умов, зберігаючи конкурентоспроможність та якість продукції в умовах збільшеного імпорту.

    Аналітик додає, що активізація імпорту молочних продуктів пов'язана із сезонним підвищенням попиту, викликаним стабільним рівнем цін на сири та вершкове масло в Європі, у той час як внутрішні ціни на вітчизняні товари тривалий час зростають через дефіцит сирого молока, утворений літньою спекою, яка негативно позначилася на виробництві.

    Експерти вбачають, що збільшення доступності дешевого імпорту може змусити вітчизняних виробників знижувати ціни, метою якої є уникнути втрат в конкурентній боротьбі.

    Щодо експорту молочної продукції з України, обсяг залишається стабільним. У жовтні 2023 року українські виробники експортували 8,25 тис. тонн, зберігаючи цифри минулого року. Проте, експортна виручка зменшилась на 19% до 226,94 млн доларів.

    Ціни на молокопродукти в Україні підвищились в жовтні, за винятком йогурту питного. Прогнозується, що зростання цін буде продовжуватися через нестачу молока-сировини та зростання закупівельних цін. Експерти вбачають найбільше подорожчання та дефіцит у вершковому маслі, яке може зрости в ціні на 20-25% порівняно з літніми показниками.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.