• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Артеріальний тиск: норма та відхилення
    Опубликовано: 2023-10-11 21:50:00

    Артеріальний тиск: норма та відхилення

    Міністерство охорони здоров'я України завжди докладає найбільших зусиль для забезпечення громадян здоров'ям та добробутом. Один із важливих аспектів цієї роботи - це моніторинг артеріального тиску населення. Артеріальний тиск, який іноді називають просто "тиском", є ключовим показником здоров'я серця та судин.

    Згідно з даними МОЗ, нормальний рівень артеріального тиску у дорослих осіб зазвичай становить близько 120 мм ртутного стовпчика для верхнього (систолічного) тиску і близько 80 мм ртутного стовпчика для нижнього (діастолічного) тиску. Ці цифри є основою для оцінки стану кровообігу та ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

    Проте, важливо зазначити, що існують відмінності в нормах для різних вікових груп.

    Для дорослих осіб віком від 18 до 64 років, нормальним значенням артеріального тиску вважається 120/80 мм ртутного стовпа. Це значення вказує на нормальний рівень кров'яного тиску, при якому серце працює ефективно і достатньо кисню подається до органів і тканин.

    У відповідності до досліджень, проведених Всесвітньою організацією охорони здоров'я, артеріальний тиск після 65 років може трохи зростати. Таким чином, для людей в цьому віковому діапазоні нормальними вважаються значення приблизно 130/80 мм ртутного стовпа.

    Молодшим підліткам і дітям віком від 3 до 18 років, нормальний артеріальний тиск варіюється від 90/60 до 120/80 мм ртутного стовпа. Важливо враховувати, що у дітей цей показник може змінюватися з віком, тому регулярний медичний контроль допомагає вчасно виявляти будь-які аномалії.

    Для немовлят до 3 років нормальні значення артеріального тиску менші, вони становлять приблизно 80/45 мм ртутного стовпа. У цьому віці серце і кров'яні судини дитини все ще розвиваються, і тому тиск є значно нижчим порівняно з дорослими.

    Не слід забувати, що індивідуальні особливості та супутні хвороби можуть впливати на артеріальний тиск, навіть у віковій нормі. Тому важливо звертатися до лікаря для регулярних медичних оглядів та консультацій.

    Крім того, важливо розуміти, що артеріальний тиск може коливатися впродовж дня під впливом фізичного навантаження, стресу, харчування та інших факторів. Тому рекомендується проводити вимірювання в спокої, зафіксовуючи результати для подальшого аналізу.

    Загалом, знання норми артеріального тиску для вашої вікової групи допоможе вам зберігати здоров'я серця і судин, а також вчасно виявляти можливі ризики розвитку гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань. Регулярний контроль і співпраця з лікарем є ключовими факторами для підтримання оптимального рівня артеріального тиску у будь-якому віці

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.