• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У першому півріччі-2023 експорт української продукції АПК склав 11,8 млрд дол.
    Опубликовано: 2023-08-18 11:33:20

    У першому півріччі 2023 року загальний експорт Україною агропродовольчої продукції дорівнював 11,8 млрд дол., що на 17 % перевищило закордонні продажі за аналогічний період 2022 року.

    Про це повідомили в Українській асоціації аграрного експорту (УААЕ). Вартість експорту м’яса і субпродуктів становила 439 млн дол., на 4 % менше, ніж за перші шість місяців минулого року. Традиційно найбільші доходи в цій групі приносить м’ясо птиці – 392 млн дол. (- 10 %) за обсяг у 213 тис. т, який на 8 % перевищує показник 2022 року.

    У січні-червні нинішнього року продажі за кордон молокопродуктів виявились на 8 % більшими, ніж торік, досягнувши 95 млн дол., при цьому ключовими експортними позиціями залишаються сухе та згущене молоко –37 млн дол. (- 5 %), масло і молочні пасти – 25 млн дол. (+ 8 %), сири – близько 19 млн дол. (+ 61 %). Зазначимо, що кількісно експорт молокопродуктів характеризується зростанням в цілому та в розрізі основних сегментів.

    Також позитивні зміни відбуваються стосовно зарубіжних продажів яєць, яких експортовано майже 26 тис. т на суму 35 млн дол. – ці цифри не набагато менші, ніж за весь 2022 рік. Хоча експортна ціна для наших постачальників поки що знизилась – 1352 дол/т або 35152 дол/контейнер 26 т.

    Скорочення доходів від експорту меду на 17 % до 60 млн дол. пов’язані не зі зниженням його кількісних обсягів, які практично не змінились (25 тис. т), а з триваючим зменшенням середньої ціни цього українського продукту на світовому ринку – до 2442 дол/т.

    В нинішньому році вартість продажів за рубежем плодово-ягідної продукції на третину менша, ніж у 2022 році, і складає 95 млн дол. Левова частка доходів експортерів продукції садівництва формується за рахунок заморожених ягід і фруктів (50 млн дол.), волоських горіхів (33 млн дол.), зерняткових культур (9 млн дол.). Якщо експорт яблук і груш в абсолютному виразі знизився на 33 % (до 23 тис. т), то спостерігається нарощування по волоських горіхах (13 тис. т, + 2 %) і заморожених плодах (28 тис. т, + 18 %).

    За даними Української Асоціації Аграрного Експорту, продукти з доданою вартістю в цілому продемонстрували позитивну динаміку, спостерігається зростання стосовно молокопродуктів, яєць, пшеничного борошна і макаронів, всіх видів кондитерської продукції. На минулорічному рівні знаходиться експорт м’ясних продуктів і меду, нестабільна ситуація продовжується з овочевою групою, знижується валютна виручка за плодово-ягідну продукцію. Невтішним сигналом є триваюче зниження експортних цін на мед, яйця, заморожені фрукти українського виробництва. 

    Ринок Європейського Союзу є основним при збуті яєць, меду, плодів і ягід, пшеничного борошна, виробів з тіста. Однак ризик заборони поставок до ЄС низки продуктів з України, зокрема фруктів, змусив спеціалізованих експортерів потрохи переорієнтовуватись на інші країни Європи та Близький Схід, а частка Євросоюзу тут скоротилась з більш ніж 80 % до 63 % в 2023 році. В УААЕ наголошують, що подальша переорієнтація однозначно потребуватиме додаткових витрат часу і коштів, доступність яких знизилась в умовах війни.

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.