• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Пшеничні котирування дорожчають на тлі загрози нових атак російських портів
    Опубликовано: 2023-08-11 12:30:34

    Пшеничні котирування на світових біржах дорожчають на тлі вдалих атак українських безпілотників в районі керченського мосту та основного російського експортного порту новоросійськ, які можуть призвести до скорочення поставок російського зерна та нафти на світовий ринок. Крім того, оголошення Україною російських портів зоною воєнної загрози підвищить вартість фрахту та зменшить кількість судновласників, готових заходити до цих портів, як раніше частина кораблів відмовилася заходити в порти України.

    Протягом тижня світові пшеничні котирування впали на 8,5-13,5%, і п’ятничне зростання майже не вплинуло на ринки. Після закриття бірж пшеничні котирування продовжили зростати на електронних торгах, тому, імовірно, сьогодні також будуть дорожчати.

    У п’ятницю вересневі ф’ючерси виросли:

    • на 0,9% до 232,4 $/т – на м’яку озиму SRW-пшеницю в Чикаго,
    • на 0,9% до 243,5 $/т – на чорноморську пшеницю в Чикаго,
    • на 1,4% до 235,25 €/т або 258,8 $/т – на пшеницю на паризькій Euronext.

    Водночас подешевшали ф’ючерси:

    • на 1% до 279,2 $/т – на тверду озиму HRW-пшеницю в Канзас-Сіті,
    • на 0,3% до 305,4 $/т – на тверду яру HRS-пшеницю в Міннеаполісі.

    Експерти Refinitiv Commodities Research знизили у порівнянні з попередніми оцінками прогноз виробництва м’якої пшениці в ЄС у 2023/24 МР на 2,3 млн т до 128 млн т, а твердої – на 0,5 млн т до 7,6 млн т, що також підтримає ціни.

    Україна застрахувала всі судна, які здійснюватимуть імпорт чи експорт товарів через порти Дунаю, – повідомив прем’єр-міністр України Д. Шмигаль на конференції послів України. Це може збільшити кількість суден, готових увійти до дунайських портів.

    Протягом тижня експорт зерна з України зменшився на 30%. У 2023/24 МР станом на 4 серпня Україна експортувала 880 тис т пшениці (зокрема у серпні 56 тис т) у порівнянні з 444 (83) тис т торік.

    Українські аграрії прискорюють збирання урожаю , і станом на 1 серпня з 2,698 млн га або 65% площ намолотили 12,5 млн т пшениці з урожайністю 4,64 т/га, яка значно перевищує торішню. Це пов’язано з тим, що до статистики не увійшли окуповані південні регіони, де урожайність завжди нижча.

    Єгипетський GASC завтра проведе тендер по закупівлі пшениці, який стане новим індикатором динаміки світових цін.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.