• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Запаси сої в Україні впали до мінімуму, можливий дефіцит — аналітики
    Опубликовано: 2023-06-08 16:12:02

    Запаси сої в Україні впали до мінімуму, можливий дефіцит — аналітики

    Зараз соя з України активно експортується, а запаси культури впали до мінімуму. Зменшення пропозиції може сприяти зростанню цін найближчим часом.

    Про це повідомляє аналітичний центр кооперативу «ПУСК», створений у рамках «Всеукраїнської аграрної ради».

    «Соя активно експортується, вже на 150 тис. т є контракти на червень, ймовірно більше 200 тис. т зможемо експортувати цього місяця. Проте запаси сої за офіційними даними наближаються до мінімальних позначок. Але навіть якщо врахувати тіньовий ринок цієї олійної культури, запаси не перевищать 800 тис. т — сої вже мало, і це відчувається як по кількості угод, так і по ліквідності», — зазначають аналітики.

    Пропозиція постійно скорочується, соя переходить поступово у розряд дефіцитної культури, що може призвести до тимчасового стрибка цін на сою. В портах ціна на сою становить умовно 470 $/т з поставкою на Рені та Ізмаїл, на тлі низької пропозиції позначки можуть зрости до 490 $/т. Але пізніше, після 15 липня, коли відбудуться відвантаження великих обсягів, ціни стабілізуються, зазначають в аналітичному центрі.

    Наразі переробники озвучують закупівельні ціни на сою у діапазоні 17,7-18 тис. грн/т СРТ-завод. Ціни на умовах DAP Польща-Румунія на поточному тижні можуть сягнути 450$/т, а до кінця місяця знизитися до 420-430$/т.

    Нагадаємо, у 2023 році в Україні може зібрати 68 млн т зернових та олійних культур, що на 5,8 млн т або на 8% менше, ніж врожай 2022 року.

    https://latifundist.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.