• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Попит на сою в Китаї у третьому кварталі сповільниться через падіння цін на шрот та зниження маржі переробки
    Опубликовано: 2023-06-03 12:01:33

    Попит на сою в Китаї у третьому кварталі сповільниться через падіння цін на шрот та зниження маржі переробки

    Очікується, що китайські переробники зменшать попит у третьому кварталі 2023 року, оскільки ціни на соєвий шрот знаходяться на низхідній траєкторії, що призводить до погіршення рентабельності переробки та зниження оцінки загального відкритого попиту, повідомили галузеві джерела. .

    Platts оцінила валову маржу переробки в Китаї на рівні мінус 12,43 доларів за тонну на момент закриття азіатських торгів 29 травня, знизившись на 10,67 доларів за тонну тиждень до тижня. Згідно з галузевими джерелами, 29 травня маржа склала 164 юаня за тонну, що на 64% менше, ніж тиждень тому.

    Численні джерела на ринку повідомили, що основними факторами, що сприяють зниженню цін на соєвий шрот та рентабельності переробки, є скорочення продажів соєвого шроту та збільшення виробництва наступного місяця.

    Обмежені поставки соєвого шроту полегшують

    За словами джерел на ринку, у квітні обсяг випуску імпортних соєвих бобів на митниці Китаю скоротився, оскільки чиновники запровадили суворішу перевірку якості соєвих бобів, що імпортуються, перед тим, як переробники заберуть вантажі. Таким чином, час очікування збільшився з п’яти робочих днів до 20 робочих днів.

    В результаті обсяг імпортованих соєвих бобів знизився на 10% у річному обчисленні до 7,26 млн. тонн у квітні, показали дані Головного митного управління, що нижче 10 млн. тонн, які очікувалися на китайському ринку минулого місяця. Це призвело до скорочення постачання соєвого шроту до Китаю, що призвело до зростання цін на соєвий шрот на 14% у період із квітня по 10 травня.

    “Через суворіший митний огляд деяке розвантаження та випуск імпортованих соєвих бобів у квітні перенесуться на травень і червень”, – сказав китайський трейдер з одного з найбільших дробарок. “Отже, запаси сої швидко збільшуватимуться з травня по липень, що призведе до обвалу цін на соєвий шрот”.

    У період із березня по травень Китай щомісяця закуповував у середньому понад 10 мільйонів тонн соєвих бобів. У зв’язку з посиленням митних перевірок у квітні та травні загальний обсяг імпортованих соєвих бобів за травень-липень, за оцінками кількох галузевих джерел, підскочив до 33 млн тонн, що на 28% більше, ніж рік тому. Найвища оцінка склала 36,5 млн. тонн, що еквівалентно зростанню на 42% у річному обчисленні.

    Декілька джерел повідомили, що у травні збір та випуск вантажів поступово прискорювався, а час очікування збільшився в середньому до семи робочих днів.

    “Постачання соєвого шроту швидко збільшуватиметься, оскільки щотижневий обсяг вже збільшився з 1,2 млн тонн у квітні до 2 млн тонн за тиждень, що закінчився 26 травня”, – сказав китайський трейдер.

    Ціни на соєвий шрот різко впали

    В результаті ціни на соєвий шрот знижувалися з тижня, що закінчився 26 травня. Згідно з ринковими джерелами, спотова ціна на соєвий шрот продовжувала падати нижче за 3800 юанів за тонну і досягла 3780 юанів за тонну 29 травня, знизившись на 8% тиждень на тиждень і на 12,5% місяць на місяць.

    Очікування ринку щодо збільшення обсягів виробництва соєвого шроту найближчими місяцями призведуть до ще більшого зниження цін, заявив китайський трейдер.

    Протягом найближчих місяців спостерігалося небажання закуповувати соєвий шрот, оскільки покупці на вторинному ринку очікували на подальше падіння цін, враховуючи зворотну структуру цін. Продаж соєвого шроту в Китаї з постачанням у липні досяг 35%, що приблизно на 7% нижче порівняно із середнім показником за 5 років, додав трейдер.

    “Ціни пропозиції на соєвий шрот із постачанням у липні станом на 29 травня становили 100 юанів за тонну, і покупці очікували, що базова ціна впаде зі 150 юанів за тонну до мінус 50 юанів за тонну в червні”, – сказав інший китайський виробник.

    Відкритий попит у третьому кварталі знижується

    А зниження цін на соєвий шрот продовжить чинити тиск на рентабельність переробки та відбивати у переробників бажання закуповувати більше форвардних партій.

    У першому кварталі, за початковими оцінками ринку, загальний відкритий попит на постачання в третьому кварталі становив 19,5 млн. тонн – 7,5 млн. тонн у липні, 6,5 млн. тонн у серпні і 5,5 млн. тонн у вересні.

    Проте незначне пожвавлення у галузі свинарства та подальше споживання м’яса не змогли підтримати здорову маржу переробки. Згідно з галузевими джерелами, рентабельність розведення свиней станом на 26 травня становила мінус 164 юаня за голову.

    За даними S&P Global, Platts оцінила валову маржу переробки в Китаї на рівні мінус 12,43 долара за тонну 29 травня, знизившись на 10,67 долара за тонну тиждень до тижня.

    Таким чином, опитування Platts, проведене серед більш ніж 10 учасників ринку протягом тижня, що закінчився 26 травня, оцінило загальний відкритий попит у третьому кварталі в середньому в 16,5 млн. тонн.

    Станом на 29 травня галузеві джерела повідомили, що було покрито 60% від загального відкритого попиту на липневі постачання, який становив 6,5 млн тонн. За серпень було покрито менше 20%, або 5 млн. тонн, від загального відкритого попиту, тоді як загальний відкритий попит на вересневе відвантаження становив менше 5%, або 5 млн. тонн.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.