В Україні залишилась лише половина підприємств, які займалися переробкою бобових. Розбиті чи пошкоджені підприємства на Харківщині, Чернігівщині загалом забезпечували 40% всього обсягу переробки.
Про це розповіла президент ГС «Асоціація виробників та споживачів бобових» Антоніна Скляренко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Agravery.
«Деякі підприємства зазнали значних збитків у той час, коли були обстріли чи брак електроенергії, і їм доводилося простоювати. Зараз ситуація стабілізувалася, і сподіваємося, що Україна отримає гарний врожай, що сприятиме збільшенню переробки», — зазначила Антоніна Скляренко.
Але зменшилися не лише обсяги виробництва та переробки, але й споживання бобових. Щорічна потреба внутрішнього ринку була приблизно на рівні 70 тис. тонн гороху, нуту та сочевиці — 3-5 тис. тонн. Після повномасштабного вторгнення внутрішнє споживання впало приблизно на 25-30% через скорочення чисельності споживачів.
Інф. proagro.com.ua
agrinews.com.ua