• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ель-Ніньо вплине на виробництво оливкової олії
    Опубликовано: 2023-05-19 17:38:33

    Ель-Ніньо вплине на виробництво оливкової олії

    Згідно зі звітом від 1 травня метеорологи прогнозують приблизно 80-відсоткову ймовірність розвитку ще одного Ель-Ніньо до вересня або жовтня.

    Про це повідомляє Olive Oil Times.

    Відзначається, що дві фази Ель-Ніньо — Південне коливання (ЕНЮК) — матимуть глибокий вплив на глобальний клімат, зокрема на найбільш продуктивні регіони вирощування оливок за межами Середземномор’я.

    Хоча розвиток Ель-Ніньо не матиме прямого впливу на Середземноморський басейн, на який припадає 96% світового виробництва оливкової олії, він був пов’язаний з глобальними температурами, вищими за середні.

    «Звістка про більш високі температури викличе занепокоєння у виробників оливкової олії після року, коли спекотна і суха погода серйозно вплинула на врожай оливок у більшій частині західного Середземноморського басейну», — пише видання.

    У звіті відзначається, що пекучі температури в березні та квітні на півдні Іспанії, найпродуктивнішому в світі регіоні з вирощування оливок, вплинули на майбутній врожай, і перспектива подальшого підвищення температури чинитиме тиск на пропозицію і ціни, які вже досягли рекордно високого рівня.

    Згідно зі звітом, незважаючи на те, що Ель-Ніньо пов’язане з глобальними температурами вище середнього, зміна режиму дощів може принести деяке полегшення виробникам оливок за межами Середземномор’я.

    «Тим часом виробники оливок у Чилі (друга за величиною країна-виробник оливкової олії в Америці), на півдні Бразилії та Уругваї сподіваються, що Ель-Ніньо покладе кінець безпрецедентній посусі в регіоні, яка, за словами дослідників клімату, була посилена Ла-Ніньєю», — йдеться в повідомленні.

    За даними NOAA, Ель-Ніньо збільшує ймовірність опадів у центральній частині Чилі з червня до вересня, що є вирішальним періодом для вирощування оливок, а також збільшує ймовірність вологішої погоди в Уругваї та на півдні Бразилії з вересня до січня.

    «Однак зв’язок між Ель-Ніньо і збільшенням кількості опадів у західній частині Аргентини, найбільшому регіоні з виробництва оливкової олії за межами Середземноморського басейну, залишається незрозумілим», — зазначив дослідник атмосфери з Університету Буенос-Айреса Леандро Діас.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.