• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експорт агропродукції з України по Чорному морю відновлено
    Опубликовано: 2023-05-10 13:03:55

    Експорт агропродукції з України по Чорному морю відновлено

    Експорт агропродукції з України по Чорному морю відновився 19 квітня після чергової короткої зупинки, яка викликала нові побоювання щодо експорту агропродукції з України, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

    Перевірки суден в рамках «зернового коридору» знову відбуваються після дводенної зупинки, повідомляє Україна та Спільний координаційний центр. Київ звинувачує москву в зриві ініціативи, яка мала вирішальне значення для зниження світових цін на продовольчу продукцію з рекордних показників, досягнутих після вторгнення росії. Ф’ючерси на пшеницю знизились.

    Відновлення перевезень є гарною новиною як для України, так і для країн, що розвиваються, які імпортують її зерно. Але остання зупинка підкреслює невизначеність щодо угоди з експорту зерна, з якої росія погрожувала вийти, якщо її питання щодо експорту власного зерна та добрив не будуть вирішені до середини травня.

    «Вимоги контролювати і втручатися в роботу українських портів для нас неприйнятні», – заявив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков у Facebook.

    Також експорт з України постраждав через те, що кілька східноєвропейських країн ЄС запровадили заборону на імпорт українського зерна через побоювання, що поставки завдають шкоди їхнім ринкам. 19 квітня Болгарія слідом за Польщею, Угорщиною та Словаччиною заборонила імпорт української сільгосппродукції.

    Хоча українську сільськогосподарську продукцію буде дозволено експортувати транзитом через ці країни, обмеження означають, що українські експортери стикаються з втратою продажів у цих країнах. Наприклад, 7% українського експорту кукурудзи та пшениці в сезоні 2022/23 пішли до Польщі, за даними «УкрАгроКонсалт». Близько 7% поставок кукурудзи також відправляється до Угорщини.

    Ринок продемонстрував обмежену реакцію на нещодавні збої у ланцюжках поставок, оскільки зараз не піковий час для поставок сільгосппродукції, а до нового врожаю залишилося кілька місяців. Базові ф’ючерси на пшеницю в Чикаго впали на 1,4% до 6,9975 долара за бушель після того, як 18 квітня піднялися майже до тритижневого максимуму. В Парижі ціни на пшеницю знизились на 2,1%.

    Відновлення інспекцій чорноморських суден відбулося після обговорень за сприяння ООН і Туреччини, повідомили в Спільному координаційному центрі. Відповідно до угоди, укладеної в 2022 році, Спільний координаційний центр у Стамбулі приймає групи з України, Росії, Туреччини та ООН, які перевіряють судна, що прямують до та з трьох українських портів.

    Раніше прес-секретар МЗС росії Марія Захарова заявила, що проблеми з коридором виникли «виключно через дії українських представників, а також офіційних осіб ООН, які, очевидно, не хочуть або не можуть їм протистояти».

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.