• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна попереджала поляків про можливу зернову кризу ще минулого літа
    Опубликовано: 2023-05-02 14:39:05

    Україна попереджала поляків про можливу зернову кризу ще минулого літа

    Представники українського бізнесу ще минулого року попереджали європейських партнерів про те, що експорт нашої продукції може спровокувати невдоволення серед фермерів ЄС. Проте влада сусідніх країн запевнила українців, що все буде гаразд.

    Про це розповів віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Віктор Шеремета у коментарі «Українському радіо».

    «Влітку минулого року ми зустрічалися у канцелярії Президента Польщі з їхніми урядовцями і говорили про проблему, яка може виникнути, що польські фермери будуть незадоволені, що через їхню територію або на територію Польщі завозитиметься зерно.

    Нам сказали, що існує певна політична сила, яка сьогодні не при владі, яка зацікавлена наростити свій політичний імідж тим, щоб на вибори йти з позитивним політичним багажем. Й вони просувають ідею, що українське зерно завадить польським фермерам», — поділився він.

    Шеремета бачить єдиний вихід із ситуації, яка склалася, — розвивати в Україні галузі, суміжні з вирощуванням збіжжя. Зокрема, йдеться й про тваринництво.

    «Років 15-20 ми розплачувалися з людьми за оренду земельних паїв на 95% зерном. Зараз ситуація в Україні змінилася в іншому напрямку — менше 5% людей отримують орендну плату зерном, а 95% — грошима. Це створює додаткові труднощі, оскільки це зерно потрібно продати, аби розрахуватися з людьми.

    Сьогодні зерно значно впало в ціні — більше ніж наполовину, якщо порівнювати із світовими цінами. Тому зараз варто стимулювати людей, аби вони брали це зерно для годівлі тварин, перетворюючи його на м’ясо та молоко. Тоді не буде потреби везти збіжжя за кордон, і це було б вигідно як для людей, так і для держави. Це дозволило б убити одразу двох зайців — не експортувати зерно, оскільки це складно, і забезпечити власний ринок якісною органічною продукцією», — підсумував Шеремета.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.