• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Іспанія чекає на дефіцит місцевого соняшнику
    Опубликовано: 2023-04-20 12:26:42

    Іспанія чекає на дефіцит місцевого соняшнику

    Іспанії необхідно 1,2 мільйона тонн соняшнику для задоволення внутрішнього попиту на олію, але фермери не наважуються сіяти маржинальну культуру з кількох причин.

    Незважаючи на те, що в Іспанії знаходиться один з найбільших технологічних дослідницьких центрів світу, присвячений селекції високоолеїнового соняшнику, розташований у Ла-Рінконаді (Севілья) з теплицями площею 10 000 кв м та лабораторіями площею майже 1 500 кв м, польове виробництво далеко від самодостатності . Хоча з початку російсько-української війни (обидві країни знаходяться в авангарді світового виробництва та експорту соняшнику) інтерес до вирощування соняшнику – культури, що підходить для спекотного клімату – у іспанських фермерів пожвавився.

    «Після початку російсько-українського конфлікту введення перелогових земель в обіг було схвалено в Європі протягом минулого року, внаслідок чого Андалусія ввела в експлуатацію близько 35 740 га (53%) із 66 000 га, які, виходячи з критеріїв CAP (єдина сільськогосподарська) політика Європейського Союзу), вважалися такими, що становлять екологічний інтерес і, отже, повинні були залишатися під парою, щоб власники ферм могли отримати доступ до європейської допомоги. З цієї площі понад 25 800 га припадало на соняшник, а решта – на різні зернові, – розповів іспанському порталу Аgroinformacion.com Дієго Беллідо, представник Спілки фермерів та власників ранчо Андалусії (COAG Andalucia). – Цього року ми повертаємось до старих показників площ. Так, в Андалусії засіють приблизно на 50 000 га менше соняшника цього року порівняно з кампанією 2022 року, коли тут було засіяно 246 374 га. Причини у посусі, відсутність гарантованої подачі зрошувальної води для плантацій та відсутність гарантій закупівель за високими цінами біля воріт ферми. Тому багато хто не наважився сіяти, щоб не тільки не отримати вигоди, а й зазнати значних збитків. Загалом скорочення плантацій соняшника значно переважає у всіх районах Андалусії, де ця культура є репрезентативною, особливо у провінція Севілья. Обмеження на подачу води для іригації, безсумнівно, призведе до скорочення не лише площ під соняшником, а й під кукурудзою, рисом та бавовником».

    Представник фермерської асоціації зазначив, що у 2022 році Севілья була провінцією з найбільшою кількістю гектарів соняшнику – до 129 554 гектарів.

    Весь урожай соняшнику в Іспанії в 2022 році становив близько 825 000 тонн, виробництво, яке не дозволило задовольнити весь національний попит на насіння соняшнику, оскільки, за оцінками, Іспанії необхідно 1,2 мільйона тонн для задоволення внутрішнього попиту на олію.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.