• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні «сухий закон» не за горами...
    Опубликовано: 2005-10-04 12:50:00
    Спиртові заводи України в односторонньому порядку відмовляються від виконання зобов’язань щодо поставок спирту споживачам, а також лікеро-горілчаним заводам, за встановленими договорами цінами на 2005 рік. За словами директора асоціації «Соват» Володимира Демчака, до цього їх спонукає керівництво державного концерну «Укрспирт», яке в кінці вересня надіслало до обласних державних об’єднань спиртової та лікеро-горілчаної промисловості лист «Щодо умов поставки спирту на внутрішній ринок» про необхідність підвищення оптово-відпускних цін на спирт.
    Згідно з цим листом всі спиртові заводи України повинні з 1 жовтня 2005 року підвищити оптово-відпускні ціни на спирт етиловий, що на думку директорів спиртозаводів суперечить нормам чинного законодавства. Адже у відповідності до статуту концерну, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1039 від 04.09.96 р., концерну «Укрспирт» не надані повноваження у сфері ціноутворення.
    Слід зазначити, що велика кількість підприємств-виробників ьних напоїв здійснює свою господарську діяльність відповідно до укладених на початку 2005 року договорів на поставку спирту за певними, зафіксованими у таких договорах, оптово-відпускними цінами. Таким чином, зміна такої істотної умови договору, як «ціна товару» унеможливить виконання підприємствами-виробниками ьних напоїв економічних планів та змінить фінансову стратегію, розроблену підприємствами на початку 2005 року.
    Зокрема, концерн «Укрспирт» запропонував в четвертому кварталі поточного року встановити оптово-відпускну ціну на спирт етиловий ректифікований мелясний на рівні 36 грн. за дал., на спирт етиловий ректифікований зерновий — 39 грн. за дал., на спирт етиловий «Екстра» — 42 грн. за дал., на спирт «Люкс» — 45. грн. за дал.
    Ситуація, яка на сьогодні склалася на ринку спирту та лікеро-горілчаних виробів України, може стати початком кризи спиртової промисловості. Внаслідок підвищення цін на спирт на деяких підприємствах, вже починаючи з 4–5 жовтня, зупиниться виробництво горілки та лікеро-горілчаних виробів. Адже жодне підприємство ще не придбало спирт за новими цінами і не отримало документів на його отримання. «Якщо спиртозаводи зупинять свою роботу, то втрати України можуть скласти 10 млн. грн. за добу»,– повідомив В. Демчак. Він також додав, що ніхто з виробників не буде закупати сировину, ціна якої може зрости вдвічі.
    Зупинка заводів, у свою чергу, зменшить поставки готової продукції в оптово-роздрібну мережу. Відчутних збитків буде завдано прибутковій частині державного бюджету внаслідок втрати частини акцизного збору та інших податків. Найбільш нищівного удару зазнає експорт лікеро-горілчаних виробів, обсяги якого в останній час зростали великими темпами. Наприклад, за 7 місяців цього року на експорт було поставлено більше 5 млн. 100 тис. дал. лікеро-горілчаних виробів, тоді як за весь минулий рік — 5 млн. 200 тис. дал.
    Наслідком підвищення ціни на спирт будуть такі явища як зростання цін на ьні напої, зменшення їх продажу, відповідно і зростання тіньового сектору ьного ринку за рахунок дешевої контрабандної та контрафактної продукції. Крім того, за словами Володимира Демчака, результатом підвищення цін на спирт стане зниження контноздатності української продукції як на внутрішньому, так і на зарубіжних ринках, що призведе до зменшення обсягів валютної виручки. На його думку, для того щоб зробити спиртову галузь контноздатною, треба її серйозно реформувати.
    За словами президента Асоціації «Соват» В’ячеслава Сокерчака, концерн «Укрспирт» веде дивну політику, яка абсолютно не відповідає статуту, затвердженому самим концерном. Він зовсім не зважає на те, що спиртові заводи є самостійними об’єктами господарювання і мають право проводити власну політику, а його завдання — лише її координація. Однак, користуючись монопольним становищем і адміністративним впливом на директорів спиртозаводів, концерн намагається нав’язати жорстку лінію поведінки не тільки в спиртовій галузі, а й в лікеро-горілчаній. За його словами, для того щоб вирішити проблеми ринку спирту та лікеро-горілчаних виробів, потрібно терміново його демонополізувати. «Спиртова монополія є причиною збитковості підприємств та джерелом корупції»,— зазначив він.
    В «Укрспирті» пояснили ситуацію по-іншому: від спиртозаводів вимагається припинити працювати собі у збиток. Наразі виникла гостра необхідність в реконструкції спиртових підприємств, оскільки амортизація основних фондів складає 51%. За даними концерну, до сьогоднішнього дня третина підприємств продає спирт нижче собівартості. Крім того, в поточному році зросла ціна ліцензій на виробництво спирту, подочала сировина, паливно-енергетичні ресурси, оренда залізничних цистерн.
    На думку ж В.Сокерчака, намагання концерну підвищити ціни є нічим іншим, як антиконтними діями органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю. За словами В. Сокерчака, вони направили листи до Президента України Віктора Ющенка, прем’єр-міністра України Юрія Єханурова, голови Антимонопольного Комітету Олексія Костусєва, голови Верховної Ради України Володимира Литвина, а також голові комітету підприємців при Кабінеті Міністрі Ксеніі Ляпіній, де намагалися об’єктивно розповісти про те, до чого може призвести монополізація ринку спирту.
    Наразі Асоціація «Соват» звернулась до кількох народних депутатів України з пропозицією ініціювати прийняття парламентом закону про ліквідацію монополії ринку спирту — як виробництва, так і продажу. В.Сокерчак також додав, що зараз зовсім неважко замовити спирт у Російській Федерації по 35 центів за літр, в той час як наші підприємства на експорт продають його по ціні 42 цента. За його словами, вже ведуться переговори щодо завозу іноземного спирту в Україну.
    Довідка Elcomart News: концерн «Укрспирт» створено постановою Кабінету Мiнiстрiв України вiд 29 червня 1996 року №701 «Про вдосконалення управлiння пiдприємствами спиртової та лiкеро-горiлчаної промисловості». Метою концерну є вдосконалення управлiння пiдприємствами спиртової та лiкеро-горiлчаної промисловості, сприяння розвитку спиртової та лiкеро-горiлчаної промисловостi, розв'язанню завдань, поставлених перед галуззю: підвищення ефективного використання сировинних ресурсів, розвиток взаємовигідних зв’язків з вітчизняними i зарубіжними підприємствами та органiзацiями, контроль за якістю спирту, горілки i лiкеро-горiлчаних виробiв. До концерну «Укрспирт» входять 8 обласних державних об'єднань спиртової та лiкеро-горiлчаної промисловостi, 85 підприємств з державною формою власності та 23 асоцiйованих и з різними формами власності. Середньооблікова чисельність працюючих у галузi складає понад 15,2 тисяч чоловік.
    За рiк пiдприємства концерну можуть виробляти 61,45 млн. декалiтрiв спирту iз харчової сировини, горiлки i лiкеро-горiлчаних виробів — 35,6 млн. декалiтрiв, дрiжджiв хлiбопекарних — 47,8 тис. тонн, дрiжджiв сухих кормових — 27960 тонн, вуглекислоти зрiдженої — 109 тис. тонн, сокiв спиртованих — 9400 тонн, високооктанової кисневмiсної добавки до бензинів 28072 тонн, скломиючих рiдин — 2028 тонн.

    На спиртових та лiкеро-горiлчаних заводах, крiм основної продукцiї — спирту та горiлки, налагоджено виробництво ще близько 30 видiв продукцiї: хлiбопекарних дрiжджiв, сухих кормових дрiжджiв, вуглекислоти, спирту етилового денатурованого (спирту технiчного), високооктанової кисневмісної добавки до бензинiв (ВКД), продукцiї з технiчного спирту (склоомивачiв, розчинників, морилок, незамерзаючих рiдин та iн.), мiнеральних вод, безьних напоїв, кондитерських виробiв, майонезу, оцту спиртового харчового, ферментних препаратiв, сокiв спиртованих, солоду житнього, солоду оварного, концентрату квасного сусла, макаронних виробiв, вина, консервiв плодоовочевих, спирту iзоамiлового, екстракту хмелю, парфумiв, яєчного порошку, продуктiв з кукурудзи тощо.
    Наталія Погосова,
    кореспондент
    ELCOMART.NEWS
    (e-news)
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.