• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олія каноли стала у 2022 році харчовою олією №1 у Канаді
    Опубликовано: 2023-02-20 18:30:03

    Олія каноли стала у 2022 році харчовою олією №1 у Канаді

    2022 року Канада експортувала 2,6 млн тонн ріпакової олії на суму 6,2 млрд доларів.

    На внутрішньому ринку олія каноли стала харчовою олією №1 у Канаді, на неї припадає більше половини всієї рослинної олії, що споживається в країні, пише Роберт Арансон у статті, опублікованій на порталі Producer

    У середині лютого Асоціація виробників каноли Манітоби удостоїла Майкла Ескіна, професора наук про харчові продукти та харчування людини, нагородою Canola Award of Excellence Award 2023 за його багаторічні дослідження користі ріпакової олії для здоров’я.

    «У доктора Ескіна довгий список досягнень від розробки олії каноли до її покращення з акцентом на антиоксидантні та протиракові властивості фенолів у канолі. Досі він продовжує свої дослідження, важливі як для індустрії ріпакової олії, так і для здоров’я споживачів», – сказав Чак Фоссей, президент Асоціації виробників каноли Манітоби.

    Ескін почав вивчати олію каноли в 1968 році, коли селекціонер Бальдур Стефанссон займався перетворенням насіння ріпаку на канолу.

    Ріпакова олія спочатку класифікувалася як «промислова» і використовувалася в автомобільній промисловості як біопаливо, в кормах для худоби, але не в харчовій промисловості. У той час як культура мала посухостійкість і хороший опір до хвороб, в насінні було занадто багато сполуки, званої еруковою кислотою, що робило продукт небезпечним для людей.

    Низька вартість виробництва та висока врожайність ріпаку були привабливі для харчової промисловості, але дослідження показали, що звичайне насіння ріпаку містить близько 50% токсичної ерукової кислоти і тому не підходить для споживання людиною.

    Отже, на початку 1970-х років вчені в Канаді почали шукати вирішення цієї проблеми, використовуючи традиційне схрещування рослин для модифікації насіння ріпаку. Рослини каноли були виведені так, щоб містити меншу кількість ерукової кислоти, а також глюкозинолатів, які надавали гіркуватому олії смаку.

    В результаті вийшла рослина, чиє насіння містило всього 2% ерукової кислоти і мали набагато приємніший смак, мали корисні для здоров’я людей властивості.

    Спочатку ріпак з низьким вмістом ерукової кислоти називався LEAR. Зрозуміло, що така абревіатура була незрозумілою для споживачів. Тому пізніше культуру перейменували на канолу – поєднання слів «канадський» та «ола» (мається на увазі олія).

    «Моя роль полягала в тому, щоб оцінити склад, стабільність та ефективність нової олії, – розповідає Ескін. – Канадська рада по канолі доручила нам підготувати перший великий буклет про олію каноли, щоб просувати її з погляду науки серед медичних працівників та харчової промисловості у всьому світі».

    За визначення хімічних, фізичних та експлуатаційних властивостей олії каноли та допомогу у створенні основи цього товарного продукту у 2016 році Ескін був удостоєний Ордену Канади, а також отримав дослідницьку нагороду Supelco AOCS 2020 року – всесвітню премію в галузі ліпідів.

    Ескін продовжує публікувати дослідницькі роботи та викладати студентам в Університеті Манітоби на Факультеті сільськогосподарських та харчових наук.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.