• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бобове борошно краще насичує та знижує рівень глюкози в крові. Чому – пояснюють вчені
    Опубликовано: 2023-02-21 09:03:07

    Вчені дослідили спеціально розроблене борошно для приготування хліба. У його основі – бобові (нут, сочевиця та квасоля). А його перевага – довше відчуття ситості та зниження рівня глюкози в крові. Вчені припускають, що споживання такого продукту може знизити ризик ожиріння та діабету.

    Дослідження опублікували в American Journal of Clinical Nutrition.

    Нині відомо, що бобові корисні для підтримки здорової ваги та зменшення ризику серцевих захворювань. Ці переваги значною мірою залежать від збереження цілісності харчових волокон. Натомість під час виготовлення звичайного пшеничного борошна у процесі помелу їхня структура руйнується.

    "У той час, коли нас заохочують збільшити споживання клітковини, це дослідження підкреслює важливість її фізичної форми. Оскільки непошкоджені клітинні стінки сповільнюють перетравлення крохмалю, покращують рівень глюкози в крові та імітують гормони насичення, які допомагають нам відчувати ситість", – пояснює біохімік Пітер Елліс з King's College London у Великій Британії.

    Після виробництва борошна та випікання хліба дослідники дали його 20 здоровим людям. Вони їли зразки хліба з 0%, 30% і 60% вмістом нутового борошна. Для аромату додали варення без цукру.

    За словами учасників, саме хліб з найвищим рівнем нутового борошна сприяв відчуттю ситості. Аналіз крові показав, що це результат підвищеного викиду гормонів, які сприяли насиченню.

    Потім відбулося зниження рівня глюкози в крові учасників: 30-відсоткове нутове борошно знизило рівень глюкози в крові до 40%. Майже на стільки ж знизився рівень після споживання 60-відсоткового нутового борошна у порівнянні з пшеничним борошном.

    За словами дослідників, це пов’язано з тим, що крохмалю потрібно більше часу для розщеплення в організмі.

    "Ми були вражені результатами. Тепер хотіли б побачити, як клітинний хліб з нутового борошна може допомогти в регулюванні маси тіла або діабету в більш масштабних дослідженнях за участі людей, які мають ці захворювання", – розповідає фізіолог Балаж Байка з King's College London.

    Дослідники відзначають: змусити людей змінити свої харчові звички для запобігання й розв'язання потенційних проблем, як ожиріння та діабет, може бути складно. Тому подібні досягнення є не такими багатообіцяючими.

    Однак це доводить, що основні продукти щоденного раціону, як хліб, можна вдосконалити для покращення здоров'я.

    Це перше дослідження такого типу, яке демонструє корисні наслідки використання цільноклітинного бобового борошна в хлібі. Однак попереду ще багато досліджень. Наприклад, той самий підхід потенційно можна використовувати й для інших видів їжі.

    "Ми давно знаємо, що структура продуктів може мати великий вплив на їхню поживну цінність. Це дослідження є багатообіцяючим прикладом того, як нові структури інгредієнтів можна успішно використати для покращення метаболізму та насичення", – підсумовує біологиня Катріна Едвардс з Quadram Institute, що у Великій Британії.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.