• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Коригування виробництва сої в Південній Америці вплине на глобальну пропозицію
    Опубликовано: 2023-02-03 11:01:37

    Коригування виробництва сої в Південній Америці вплине на глобальну пропозицію

    У першому кварталі 2023 року ключові фактори, що впливають на ф’ючерсні ціни на сою в США, як і раніше, пов’язані з коригуванням виробництва сої в Південній Америці та змінами в експорті сої з Північної та Південної Америки.

    Очікується, що провадження в Аргентині продовжить знижуватися.

    Низка наслідків, викликаних скороченням виробництва сої в Аргентині, все ще продовжують виявлятися. У січні Міністерство сільського господарства США повідомило про нижчу, ніж очікувалося, врожайність і загальний обсяг виробництва сої в США, внаслідок чого кінцеві запаси сої в США знизилися на 10 млн бушелів, з 220 млн бушелів, оцінених у грудні 2022 року, до 210 млн бушелів, що нижче за торішній показник.

    Хоча виробництво сої в США було підтверджено, але коригування виробництва сої в Південній Америці все ще продовжується. Міністерство сільського господарства США оцінює виробництво сої в Аргентині в 2022/2023 році в 45,5 млн тонн, що на 4 млн тонн менше прогнозу на грудень 2022 року в 49,5 млн тонн. Але навіть незважаючи на те, що Міністерство сільського господарства США почало знижувати свій прогноз виробництва сої в Аргентині, він все ще набагато нижчий за прогнозні дані внутрішніх агентств Аргентини.

    Наразі Зернова біржа Буенос-Айреса прогнозує, що виробництво сої в Аргентині у 2022/2023 роках. становитиме 49 мільйонів тонн.

    Дані моніторингу метеорологічного агентства показують, що вплив Ла-Нінья поступово слабшатиме, залишаючи внутрішнім агентствам Аргентини обмежений простір для продовження коригування виробництва сої. В Аргентині може продовжиться перегляд виробництва сої у бік зниження.

    Тиск на виробництво сої у Бразилії частково вирішено

    Під впливом очікуваного скорочення виробництва сої в Аргентині країна може розширити масштаби імпорту сої з Бразилії. Нещодавно Бразильська асоціація експортерів зерна підтвердила, що бразильські соєві боби було продано до Аргентини. Через велику кількість соєвих бобів, проданих з Аргентини в четвертому кварталі 2022 року, внутрішні запаси країни були вичерпані, і аргентинські переробники сої щосили намагаються купити місцеві соєві боби в той час, маржа від переробки сої залишалася на високому рівні. Cargill підтвердив відвантаження 71 000 тонн бразильської сої до Аргентини. У той же час глобальні закупівлі соєвого шроту також перемістяться з Аргентини до Бразилії, а невизначеність постачання Аргентини змусить країни з основним попитом імпортувати соєвий шрот із Бразилії.

    У звіті Міністерства сільського господарства США прогнозується, що світовий експорт соєвого шроту досягне 69,73 млн. тонн у 2022/2023 році. Серед них експорт соєвого шроту з Аргентини склав 26,5 млн. тонн, що становить 38% світового експорту соєвого шроту порівняно з грудневим прогнозом 39,4%. Прогнози експорту соєвого шроту з Бразилії склали у грудні 2022 р., 20,7 млн тонн, і були переглянуті на збільшення до 29,7% з 27,9% у грудні.

    Хоча виробництво сої в Бразилії збільшилося і може досягти рекордного рівня 153–154 млн тонн, відновлення світових запасів сої сповільнилося через несподіване скорочення виробництва сої в США та скорочення виробництва сої в Аргентині. Збільшення експорту соєвого шроту з Бразилії та споживання біодизелю на основі соєвої олії також знизить навантаження на виробництво сої у Бразилії.

    Коригування виробництва в Південній Америці вплине на торгові потоки

    Під впливом скорочення виробництва сої в Аргентині експорт сої із США знову збільшився. Щотижневий звіт Міністерства сільського господарства США про експортні продажі показує, що станом на 5 січня 2023 р. сукупний продаж сої в США в 2022/2023 рр. становитимуть 44,4 млн. тонн, що на 1,96 млн. тонн або 4,6% більше, ніж минулого року. З них продажі до Китаю склали 26,79 млн. тонн, збільшившись на 3,01 млн. тонн або 12,6% у річному обчисленні; відвантаження до Китаю склало 20,55 млн тонн порівняно з 20,03 млн тонн за аналогічний період минулого року; 6,24 млн. тонн було продано, але не відвантажено, що вище 4,06 млн. тонн за аналогічний період минулого року. Цього тижня США відправили до Китаю 1,13 млн. тонн соєвих бобів у порівнянні з 900 000 тонн на попередньому тижні. Продаж соєвих бобів до Китаю в 2023/2024 роках. становили 96 000 тонн, що не змінилося порівняно з попереднім тижнем.

    Судячи з останніх змін цін CNF у Північній та Південній Америці, котирування CNF на сою із затоки США у лютому становить 657 доларів США/т, а котирування CNF на бразильську сою – 644 долари США/т; котирування CNF на сою із затоки США у Березень – 651 долар США за тонну, котирування – 618 доларів США за тонну. З запуском бразильських соєвих бобів наголошується на ціновій перевагі бразильських соєвих бобів, і слід звернути увагу на вплив на експорт соєвих бобів з США. Тим більше, що рекордне виробництво сої в Бразилії вступає в період окупності, проблема нестачі внутрішніх потужностей для зберігання в Бразилії буде швидко зростати. 56% США, що також означає, що проблема зберігання, викликана рекордним виробництвом сої у Бразилії, є складнішою. Поки невідомо, чи збільшить цей тиск поетапні продажі концентрованого зерна, що призведе до продовження ослаблення бразильської премії сої та сплеску експортних відвантажень. У 2023 році вузькі місця у сфері складського господарства та логістики у Бразилії стануть помітнішими, ніж у попередні роки.

    Загалом виробництво сої у США було нижчим, ніж очікувалося, а виробництво сої у Південній Америці залишалося непостійним. У першому кварталі 2023 року, чи зможуть бразильські соєві боби виправдати високі очікування ринку, скорочення виробництва аргентинської сої продовжуватиме впливати на нерви ринку, а нерівномірний розподіл опадів під впливом Ла-Нінья робить ринкові настрої не спокійними. Погода, як і раніше, ключова змінна, що впливає на ціни ф’ючерсів на сою в США. Коригування виробництва сої в Південній Америці вплине на глобальну структуру постачання сої, а також вплине на торгові потоки сої на ринках Північної та Південної Америки.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.