• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Названо небезпечні для життя види шоколаду
    Опубликовано: 2022-12-28 18:02:43

    Деякі види чорного шоколаду, який довгий час вважався більш корисним для здоров’я, ніж інші солодощі, містять потенційно небезпечну кількість важких металів. Про це свідчать результати недавнього дослідження. Про це повідомляє CBS News, пише agronews.ua.

    Вчені з некомерційної правозахисної організації Consumer Reports (CR) виміряли кількість важких металів у плитках темного шоколаду 28 популярних марок. У кожній з них вони виявили кадмій та свинець. У разі 23 плиток споживання лише однієї унції (близько 30 грамів) на день призведе до того, що людина отримає небезпечну для здоров’я дозу принаймні одного з цих металів. П’ять видів перевірених шоколадок містять настільки багато кадмію та свинцю, що споживання однієї унції шоколаду становитиме подвійну небезпеку — організм отримає небезпечну дозу і кадмію, і свинцю.

    Експерти кажуть, що тривала дія навіть невеликої кількості важких металів може призвести до багатьох проблем зі здоров’ям, у тому числі з розвитком мозку у маленьких дітей.

    “Але є ризики для людей будь-якого віку”, – заявив Тунде Акінлі, дослідник CR, який керував тестуванням. Він зазначив, що часте вплив свинцю на дорослих здатне призвести до проблем з нервовою системою, до гіпертонії, ослаблення імунної системи, пошкодження нирок та порушення роботи репродуктивних органів.

    Більшість протестованих шоколадних батончиків містили рівень свинцю, кадмію або обох металів, що викликає занепокоєння. При цьому у п’яти перевірених шоколадках вміст обох цих металів був відносно низьким (їхній список — наприкінці статті).

    “Це показує, що компанії можуть виробляти продукти з меншим вмістом важких металів, а споживачі можуть знаходити безпечніші продукти”, – сказав Акінлі.

    При визначенні ризиків для людини фахівці CR використовували встановлені Каліфорній максимально допустимі рівні свинцю і кадмію в продуктах харчування, оскільки федеральних обмежень немає. Ці рівні становлять 0,5 мкг для свинцю і 4,1 мкг для кадмію в одній унції (близько 30 г) продукту.

    Зокрема, дослідження виявило, що унція шоколаду Special Dark Mildly Sweet від Hershey’s містить на 265% більше свинцю, ніж дозволено в Каліфорнії, а 72-відсотковий чорний шоколад від Trader Joe’s — на 192%.

    Представник Hershey’s, коментуючи дослідження, послався на Національну асоціацію кондитерів. У її заяві наголошується, що використання у дослідженні рівнів металів, встановлених Каліфорнією, робить його результати нікчемними, оскільки штат не встановлює федеральних стандартів безпеки харчових продуктів.

    «Продукти, згадані у цьому дослідженні, відповідають суворим вимогам якості та безпеки, – заявив представник Національної асоціації кондитерів. — Безпека харчових продуктів та якість продукції залишаються нашими головними пріоритетами, і ми, як і раніше, прагнемо бути прозорими та соціально відповідальними».

    Згідно з висновками дослідження CR, найбезпечнішими видами чорного шоколаду в США є:
    Mast Organic Dark Chocolate 80% Cocoa. У ньому на 14% менше свинцю та на 40% менше кадмію, ніж дозволено законодавством Каліфорнії.
    Taza Chocolate Organic Deliciously Dark Chocolate 70% Cacao: на 33% менше свинцю та на 74% – кадмію.
    Ghirardelli Intense Dark Chocolate 86% Cacao contained: на 36% менше свинцю та на 39% – кадмію.
    Ghirardelli Intense Dark Chocolate Twilight Delight: на 61% менше свинцю та на 96% – кадмію.
    Valrhona Abinao Dark Chocolate 85% Cacao: на 63% менше свинцю та на 73% – кадмію.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.