Сінгапурські вчені змусили рослини виробляти на 18% більше олії за допомогою генної інженерії
Наукове відкриття в перспективі здатне збільшити випуск цінної харчової та хімічної сировини, скоротивши площі сільськогосподарських земель, необхідних для вирощування культур.
Вчені з Наньянського технологічного університету Сінгапуру (NTU) успішно генетично модифікували рослинний білок, який відповідає за накопичення олії в насінні рослин та горіхах. Про це повідомляє Phys.org.
Генетики експериментували з резуховидкою — невеликою квіткою із сімейства капустяні. Після внесення змін він почав накопичувати на 15-18% більше олії.
Рослинні олії широко затребувані в харчовій промисловості, для виробництва біопалива, мила та парфумерії. Їхній світовий ринок оцінюється в $241,1 млрд до 2021 року. Як очікується, до 2027 року галузь зросте до $324,1 млрд.
Вчені з’ясували, що за накопичення олії в насінні і горіхах відповідає білок WRI1, але довгий час не могли детально розглянути його структуру.
Сінгапурські генетики зуміли вивчити пристрій цільового білка і модифікувати його таким чином, щоб підвищити вихід олії.
«Можливість точно побачити, як виглядає WRI1 і як він зв’язується з ДНК, що відповідає за виробництво олії у рослини, була ключем до розуміння всього процесу. WRI1 є важливим регулятором, який повідомляє рослині, скільки масла потрібно зберігати в його насінні.
Як тільки ми змогли візуалізувати „замок“, ми розробили „ключ“, який може розкрити потенціал WRI1»,— пояснив структурний біолог Гао Юнгі.
У лабораторних експериментах для спостереження за тим, як модифікований WRI1 впливає на накопичення олії, як модифікований білок, так і немодифіковану форму вводили в листя Nicotiana benthamiana, а також проводили аналіз рівнів триацилгліцерину (основної форми харчових ліпідів).
Модифікований білок WRI1 викликав більш значні сплески продукції триацилгліцерину в порівнянні з контрольною рослиною, в яку вводили немодифіковану форму WRI1.
За словами дослідників, відкриття дозволить збільшити виробництво рослинних олій і скоротити потребу у використанні сільськогосподарських земель.
https://ukragroconsult.com/
agrinews.com.ua