• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сінгапурські вчені змусили рослини виробляти на 18% більше олії за допомогою генної інженерії
    Опубликовано: 2022-11-16 16:51:49

    Сінгапурські вчені змусили рослини виробляти на 18% більше олії за допомогою генної інженерії

    Наукове відкриття в перспективі здатне збільшити випуск цінної харчової та хімічної сировини, скоротивши площі сільськогосподарських земель, необхідних для вирощування культур.

    Вчені з Наньянського технологічного університету Сінгапуру (NTU) успішно генетично модифікували рослинний білок, який відповідає за накопичення олії в насінні рослин та горіхах. Про це повідомляє Phys.org.

    Генетики експериментували з резуховидкою — невеликою квіткою із сімейства капустяні. Після внесення змін він почав накопичувати на 15-18% більше олії.

    Рослинні олії широко затребувані в харчовій промисловості, для виробництва біопалива, мила та парфумерії. Їхній світовий ринок оцінюється в $241,1 млрд до 2021 року. Як очікується, до 2027 року галузь зросте до $324,1 млрд.

    Вчені з’ясували, що за накопичення олії в насінні і горіхах відповідає білок WRI1, але довгий час не могли детально розглянути його структуру.

    Сінгапурські генетики зуміли вивчити пристрій цільового білка і модифікувати його таким чином, щоб підвищити вихід олії.

    «Можливість точно побачити, як виглядає WRI1 і як він зв’язується з ДНК, що відповідає за виробництво олії у рослини, була ключем до розуміння всього процесу. WRI1 є важливим регулятором, який повідомляє рослині, скільки масла потрібно зберігати в його насінні.

    Як тільки ми змогли візуалізувати „замок“, ми розробили „ключ“, який може розкрити потенціал WRI1»,— пояснив структурний біолог Гао Юнгі.

    У лабораторних експериментах для спостереження за тим, як модифікований WRI1 впливає на накопичення олії, як модифікований білок, так і немодифіковану форму вводили в листя Nicotiana benthamiana, а також проводили аналіз рівнів триацилгліцерину (основної форми харчових ліпідів).

    Модифікований білок WRI1 викликав більш значні сплески продукції триацилгліцерину в порівнянні з контрольною рослиною, в яку вводили немодифіковану форму WRI1.

    За словами дослідників, відкриття дозволить збільшити виробництво рослинних олій і скоротити потребу у використанні сільськогосподарських земель.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.