• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Реформування ринку землі подвоїло доходи від її оренди — Світовий банк
    Опубликовано: 2022-11-02 12:08:46

    Світовий банк вважає, що запуск земельної реформи в Україні у 2021 році створив рівні правила гри для всіх учасників торгів та суттєво розширив географію потенційних інвесторів. Про це повідомляє Міністерство економіки.

    Автори звіту вважають, що реформа сприяла зниженню ризиків корупції та усунення посередників, інтереси яких можуть не відповідати інтересам громад та сприяти конфлікту інтересів. У результаті це призвело до подвоєння доходів від оренди землі.

    Як зазначається у звіті, якби всі державні та комунальні землі, передані в оренду з 2015 року за допомогою дореформених механізмів, здавалися в оренду через онлайн-аукціони на Прозорро.Продажі, органи місцевого самоврядування отримували б додаткові надходження у $500 млн на рік.

    «Для України даний звіт Світового банку — свідчення, що ми на правильному шляху. Що започатковані нами реформи дають необхідний ефект та результат. Але ще й нагадування про те, скільки часу було згаяно та можливостей втрачено у попередні періоди. А отже, що сьогодні ми маємо працювати над продовженням реформ з усіх напрямків максимально інтенсивно та злагоджено», — зазначила Перший віцепрем'єр-міністр — Міністр економіки України Юлія Свириденко.

    Як готували звіт

    Звіт Світового банку під назвою «Вплив прозорих онлайн-аукціонів на доходи від оренди земель державної власності. Докази правових та адміністративних змін в Україні» був опублікований на початку жовтня ц.р.

    Він побудований на аналізі та порівнянні результатів 31,5 тисяч «дореформених» земельних офлайн- та онлайн-аукціонів, що відбувалися з 2015 року, з результатами онлайн-аукціонів у системі Прозорро.Продажі, які проводилися з листопада 2021-го по березень 2022-го (загалом 2,7 тисячі аукціонів).

    Що передувало

    19 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель, яким відновила онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі з оренди сільгоспземлі державної та комунальної власності.

    Інф. finance.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.