• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експерт розповів про якість кукурудзи, пшениці, ячменю та ріпаку врожаю-2022
    Опубликовано: 2022-10-23 13:07:52

    Якість кукурудзи в сезоні 22/23 очікується на рівні минулорічного, але у зв’язку з війною, підвищенням вартості енергоносіїв та самого процесу сушіння, може призвести до нових проблем.

    Про це розповів радник президента УЗА з кормової та харчової безпеки Вадим Турянчик у своєму блозі на Latifundist.com.

    За його словами, у зв'язку з тим, що виробники, елеватори, можуть приймати продукцію не досушивши і не доводячи до належної кондиції для тривалого зберігання можуть з'явитись мікотоксини. Найбільш поширені для української кукурудзи Дезоксиніваленол, Фумонізін, Зеараленон та Т2/НТ2.

    «‎Ми можемо спостерігати підвищений вміст бенз(а)пірену, РАН4 та діоксинів у кукурудзі, тому що кукурудза найбільше піддається сушінню, залежно від погодних умов під час збирання, та олійних культурах, таких як соя, ріпак, соняшник, тому що діоксини, бенз(а)пірен, РАН4 — це жиророзчинний продукт, тобто в основній своїй масі переходять з насіння в олію»‎, — відмітив радник президента УЗА.

    Відмічається, що загалом у врожаї пшениці у 2022 році по всій Україні спостерігається значно вищий показник натури порівняно з минулим роком, але при цьому значне зниження показника протеїну і відповідно клейковини, за іншими показниками якість пшениці на рівні минулого сезону.

    Основними проблемами для ячменю цього сезону, за словами експерта, як і в попередніх, залишається наявність карантинних об'єктів таких як Avena ludoviciana Durien — вівсюга людовика, а також Aegilops cylindrica — Егілопс циліндричний, які є забороненими карантинними об'єктами при експорті до Китаю. На відміну від пшениці, в цьому сезоні показники якості для ячменю майже не змінились від торішнього.

    Щодо ріпаку, Вадим Турянчик відмітив, що новий сезон значно порадував виробників показниками олійності в ріпаку, які вищі за торішні на 2%. Також якість ріпаку супроводжується відсутністю проблем з еруковою кислотою та глюкозинолатами, високий вміст яких є показником технічного ріпаку.

    Інф. latifundist.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.