• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Через війну Україну очікує дефіцит полуниці у найближчі роки
    Опубликовано: 2022-09-13 09:05:27

    У найближчі рік-два в Україні спостерігатиметься дефіцит полуниці. Власники плантації цієї ягоди на Півдні, які треба було оновлювати, це не зробили через  окупацію та бойові дії. А збільшення насаджень в інших областях України не зможе компенсувати нестачу.

    Таким прогнозом поділився Тарас Масловатий, менеджер розсадницької компанії "ФруТек", пише AgroTimes.

    Він зазначив, що в цьому році спостерігалося суттєве скорочення площ нових насаджень плантації полуниці, яка ще не так давно була чи не основною ягідною культурою в Україні.

    "Значна частина основних виробників полуниці в Україні сконцентрована на Півдні на тимчасово окупованій території, а також на суміжних з нею регіонах де цьогоріч відбувалися та досі тривають активні бойові дії – Херсонська, Миколаївська, Одеська, Запорізька, Донецька області", – пояснив Тарас Масловатий.

    Експерт уточнив, що навесні, виробники з цих регіонів, які попри війну виявляли бажання виконати посадку, не змогли фізично завезти садивний матеріал в свої регіони через тимчасову окупацію.

    У цей же час частина виробників з центральних, північних та західних областей України відмовилися від планів посадки суниці навесні 2022 року, бо не встигли оговтатися від початку війни та зважитися на продовження бізнесу в умовах війни.

    Тарас Масловатий підсумував, що полуниця зазнала одних з найбільших втрат через війну серед ягідних культур.

    "Через це у найближчий рік-два в Україні може спостерігатися дефіцит ягоди, що в свою чергу має призвести до росту ціни на неї, – спрогнозував він.

    Скоріше за все, нарощування площ під полуницею в центральних, західних та північних областях України в 2023 році навряд чи зможе повністю компенсувати дефіцит ягоди з Півдня України.

    Зазначимо, хоча у Мінагрополітики запевняють, що дефіциту  цукру цьогоріч не буде, в Україні10 цукрових заводів не запустять роботу цього маркетингового року через війну. Як це вплине на галузь та ціни на цукор, читайте  в матеріалі Delo.ua.

    Світлана Манько

    Інф. delo.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.