• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сумська область: зерно є – немає ціни та покупців
    Опубликовано: 2022-09-12 13:12:20

    Сумська область: зерно є – немає ціни та покупців

    На початок вересня в області завершилося збирання ранніх зернових та зернообробних культур. За даними департаменту агропромислового розвитку Сумської ОВА, отримали збіжжя на рівні минулого року: намолочено майже 1,2 млн тонн зерна. Як працюють аграрії та яка ситуація щодо збуту збіжжя – Суспільне поспілкувалося з директором агрофірми з Великописарівської громади Миколою Бантовим.

    “Першим зібрали ріпак і отримали доволі гарні врожаї, а саме по 3,5 тонни, а на деяких ділянках і більше. Пшениця також не підвела. І дала досить високі врожаї від 5 до 6 тонн на гектар. І це доволі гарний врожай, враховуючи, що по наших полях їздили танки, бронетехніка, були вибухи на полях. Також гарний врожай ячменю — понад 5 тонн, до 4 тонн врожайність гороху”, – розповідає Микола Бантов та додає, що зараз складність саме зі збутом збіжжя: і цьогорічного, і торішнього.

    “Усе наше збіжжя лежить. До нас ніхто не хоче за ним їхати. Наприклад, ситуація з ріпаком досить погана. У нас його лежить приблизно на 6 млн грн і ми не можемо його продати. А відтак, нічого не можемо купити. До того ж ріпак ніколи не продавався за готівкові кошти – лише перерахуванням на експорт. Його ніхто не хоче брати. Якщо беруть, то потрібно везти дуже далеко – Гадяч чи Черкаси. Ми вивезли ріпак до Полтави, а нам не заплатили кошти, хоча ціна була всього 11 тисяч. Сьогодні нам запропонували за пшеницю другого класу, якої у нас більше тисячі тонн, лише 5 тисяч грн. Логістика невигідна. Щоб довезти її до кордону, приблизно коштує 1 тонна 3,5 тис. грн. У лютому ми возили пшеницю у порт Миколаєва за тисячу грн, і коштувала вона по 9,5 тис. грн за тонну. Якщо менш як 5 тисяч, а собівартість 6, то нам потрібно різницю заплатити ПДВ. Отже, ми не маємо права дешевше продати”, – каже аграрій.

    За інформацією ОВА, на Сумщині намолочено 152,8 тис. тонн ячменю з площі 34,3 тис. га, пшениці – 969 тис. тонн зі 190 тис. гектарів, жита – 19,5 тис. тонн з 5,6 тис. га, гороху – 14,65 тис. тонн з площі 5,22 тис. га, вівсу – з 9,8 тис. га намолочено 30,1 тис. тонн.

    Також в області розпочали збирання гречки, якої на 1 вересня скошено на площі 1,96 тис. гектарів (18%), намолочено 3,03 тис. тонн зерна.

    “Немає жодного літра солярки. Позливали з комбайнів – і досіваємо ріпак, будемо готуватися до посіву пшениці. За цей період будемо намагатися щось продати. У нас товар є – немає ціни, немає покупців. От, якщо податки раніше заплатити, чи з’явиться якась проблема в районі – нас знайдуть. А те, що у нас тут робиться, нікому немає діла. Ми потрібні лише нашим людям, ЗСУ, нашому селу і громаді”, – каже Микола Бантов.

    За словами директора департаменту агропромислового розвитку Сумської ОВА Олександра Маслака, для споживачів області склалася сприятлива ситуація для придбання збіжжя. А от господарства цьогоріч не можуть розраховувати на попередній рівень рентабельності, який раніше міг сягати 100%.

    “На рівні держави запроваджується ряд заходів підтримки саме таких суб’єктів господарської діяльності. Є відповідні програми світових організацій. Слід зазначити 918-ту урядову програму, затверджену в середині серпня. Це виплата дотацій фермерським господарствам, підприємцям, домогосподарствам, які є власниками або користуються угіддями до 120 га. Виплата на 1 га — 3 100 грн. Це пряма дотація. Є недержавні форми підтримки. Зокрема, FAO запровадила серед областей України, в тому числі і Сумської, підтримку фермерам, які утримують птицю, корів. Це безплатне надання кормів”, — зазначив Олександр Маслак.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.