Камені в нирках — друге за поширеністю захворювання серед усіх хвороб нирок. Звідки ж вони беруться? Лікар Марія Вороненко розповідає про те, які продукти найбільше сприяють утворенню каменів у нирках, пише agronews.ua.
Кофеїн
Надмірне споживання кофеїну призводить до збільшення рівня кальцію в сечі.
Виведення кальцію з організму відбувається через нирки, що провокує об’єднання кальцинатів у мікроскопічні частинки і призводить до їхнього подальшого поєднання в нерозчинні камені.
Штучні підсолоджувачі
Слід ставитися з обережністю до газованих напоїв, соків і десертів із супермаркетів.
Солона їжа
Сіль вважається ключовим фактором в утворенні каменів у нирках.
Затримуючи рідину в організмі, вона провокує розвиток сечокам’яної хвороби.
Червоне м’ясо
Жири і білки тваринного походження багаті на пурини і сечову кислоту.
Також ці речовини містяться в більшості бобових культур і рибних консервах.
Щавлева кислота й оксалати
Джерелами оксалатів є какао-боби, петрушка, ревінь, селера, шпинат, щавель, арахіс.
При надмірному споживанні цих продуктів порушується нормальне виведення солей з організму і, як наслідок, з’являються камені в нирках і сечовому міхурі.
Інф. agronews.ua
agrinews.com.ua