• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Одещині фермер вирощує горіхи та заробляє на них сотні тис грн
    Опубликовано: 2022-07-19 18:06:26

    Бізнесмен з Одещини скористався державними програмами, що діють для аграріїв аби налагодити вирощування фундука і тепер очікує на кошти, які відшкодують витрати. З півмільйона дерев можна отримати понад три тони врожаю, розповів підприємець Максим Шейко. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

    Підприємець Максим Шейко вирощує фундук на плантаціях поблизу села Алтестове. Загалом на них нині — понад півмільйона дерев. У 2021 році з них вдалося зібрати близько 300 тонн врожаю, а цьогоріч чоловік розраховує отримати у двічі більше. Дозріють горіхи у вересні. “Протяжність ряду складає 150 метрів, через кожні 3 метри посаджено, дерево 50 дерев у ряду, дерева приступили до плодоношення, ми з вами можемо спостерігати це, ось горіх ми бачимо вже, дуже багато його у цьому році, у наступному буде ще більше” — розповів підприємець Суспільному.

    Вирощування фундука в Одеській області
    Також на плантації площею у 25 гектарів ростуть молоді саджанці. З них Максим Шейко розраховує отримати до шістдесяти тонн врожаю:

    “На сьогоднішній день це вважаються річні саджанці, можемо навіть побачити, ось вони навіть почали десь горіхи, сорти високоврожайні, ось під цю закладку, ми отримали грант, виграли за програмою 2,5 млн, держава допомогла, відшкодувала закладання ось цих саджанців”.

    Вирощування фундука в Одеській області
    Загальна площа плантацій — близько вісім сотень гектарів. Їх щодня обробляють до 60 найманих працівників. “Різну роботу робимо, бризкаємо, обрізання робимо трави, дівчатка лохину збирають, по-різному, щодня нова робота, так би мовити. Мені, звичайно, подобається, потім горіхи діти будуть їсти, чому ні, це ж наша робота, її потрібно любити”, — розповів найманий працівник Данило.

    Перероблювання фундука вдвічі збільшить прибуток
    Цьогоріч Максим Шейко запустив цех із перероблювання фундука. Придбав спеціальне обладнання, що, за його словами, дозволить продавати горіхи в очищеному вигляді. За його підрахунками прибуток збільшиться удвічі. Горіхи, що привозять з поля, під час переробки миють та сушать, після чого завантажують у бункер.

    Для фермерів діє кілька державних програм
    Для того, аби відшкодувати частину витрачених коштів і на садівництво, і на переробку, Максим Шейко скористався чинними програмами для аграріїв “Новий рівень” та “Свій Сад”. Так можуть зробити й інші підприємці — необхідно подати заявку через застосунок Дія.

    Вирощування фундука в Одеській області
    Наразі для аграріїв діють декілька державних програм. За ними можна отримати кошти, аби створити власну теплицю чи садівництво. За словами директорки департаменту аграрної політики Одеської обласної військової адміністрації Алли Стоянової, така підтримка сприятиме розвитку підприємств у воєнний час:

    “Для порівняння скажу вам, що в минулому році, в 2021, взагалі-то вся галузева аграрна підтримка складала трішечки більше чотирьох млрд гривень, а на сьогодні ми маємо можливість залучити лише до Одеської області біля двох мільярдів, тому це дуже потужна підтримка і в умовах обмеженого ресурсного забезпечення, в умовах воєнного часу”.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.