• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні підбили підсумки першого року роботи ринку землі
    Опубликовано: 2022-07-10 15:04:44

    Земельна реформа вивела з тіні максимально все, що можливо. Сьогодні ринок землі працює прозоро і без корупції. На цьому наголосив міністр агрополітики Микола Сольський під час прес-конференції,  присвяченій першому року функціонування ринку землі в Україні, повідомляє «ПроАгро Груп».

    «Реформа була проведена для українців, і вони її оцінили. Очевидно, що людина, яка є власником землі, завжди захищатиме її краще, ніж найманий працівник, і це сьогодні можна чітко побачити», – підкреслив він.

    Заступник міністра Маркіян Дмитрасевич розповів про динаміку на ринку землі. Так, за рік його роботи в Україні укладено більше 105 тис. правочинів, у тому числі 88 тисяч угод купівлі-продажу землі з загальною вартістю в понад 7 млрд. грн. Через російську агресію не відбулося понад 50 тис. угод купівлі-продажу землі, а землевласники недоотримали 4,2 млрд. грн.

    «Станом на початок повномасштабного вторгнення росії в Україну було укладено понад 102 тис. угод, відчужено 245 тис. га с/г земель із близько 32,5 млн га. Наразі таких правочинів – понад 105 тис. Це угоди з купівлі-продажу землі, міни, дарування та довічного утримання», – пояснив він.

    За словами заступника міністра, середньозважена ціна за гектар зараз в основному на 30% більша від ціни, що була рік тому, і становить 37 900 грн. за гектар. Він додав, що, за прогнозами, протягом 2022 року вартість землі мала збільшитися ще до 15%, але свої корективи внесла війна.

    Перша заступниця директора ДП «Прозорро.Продажі» Дарина Марчак підкреслила, що адаптація ринку до змін і нових правил гри відбулася дуже швидко. Уже в листопаді 2021 року спостерігалася значна інтенсифікація земельних угод. І кожен другий аукціон завершувався укладеною угодою.

    Також вона зазначила, що навіть у воєнний час земельний ринок залишається активним. Так, на ринку оренди землі у березні успішно відбулися 40% торгів – зростання цін за ними зафіксовано приблизно в 4 рази.

    Інф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.