Поїдаючи черешню, ви не лише насолоджуєтеся смаком самого літа, але й приносите користь своєму організму. Про це повідомляє Під Прицілом, пише agronews.ua.
Черешня: калорії
У 100 г черешні – 52 ккал. При цьому ягода добре втамовує голод і радує солодким смаком – це десерт для тих, хто бореться із зайвою вагою, створений самою природою.
Черешня: корисні властивості
Ці плоди на 82% складаються з води, містять 16% вуглеводів, 1% білка і практично не мають жиру (0,2%). Завдяки меншій кислотності, ніж у вишні, черешні підходять тим, хто страждає печією. Користь черешні пов’язана з вмістом в ній вітамінів А (25 мкг), B1 (0,01мг), B2 (0,01 мг), С (15 мг), Е (0,3 мг), мікро- та макроелементів (кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, йод), а також органічних кислот, цукрів (фруктоза, глюкоза), пектинів і великої кількості антоціанів – речовин з групи флавоноїдів. Всі разом вони надають ефект, який виводить черешню в ряд лікувальних продуктів.
10 причин, щоб почати “лікування” черешнями прямо зараз:
1. Захист від діабету: глікемічний індекс черешні 22, нижчий, ніж у абрикосів (57),винограду (46), персиків (42), чорниць (40) або слив (39). А значить, це вибір номер один для тих, хто страждає на цукровий діабет.
2. Поліпшення сну: згідно з дослідженнями, сік черешні і вишні стимулює вироблення потрібного для здорового сну мелатоніну. А значить, ці ягоди допоможуть і в боротьбі з джетлагом й зміною часових поясів.
3. Зменшення жиру на животі. Цей ефект підтверджується експериментами з порошком з черешні, що проводилися на щурах.
4. Запобігання хвороби Альцгеймера: Асоціація Альцгеймера відносить черешню до продуктів, що поліпшують пам’ять, оскільки ці кісточкові багаті антиоксидантами.
5. Зниження ризику інсульту: антоціани – пігменти, що додають вишні та черешні колір, запускають механізм метаболізму жиру й глюкози, знижуючи таким чином рівень холестерину, артеріальний тиск і ризик діабету.
6. Молодість шкіри: антиоксиданти, якими багата черешня, допомагають організмові боротися з вільними радикалами, що прискорюють старіння. Вишневий сік рекомендують в якості альтернативного лікування різноманітних захворювань шкіри.
7. Зниження ризику нападів подагри на 35% підтвердилося в експериментах на людях, які страждають на подагру, що проводилися університетом Бостону.
8. Зменшення м’язових болів. Група марафонців, що пила сік вишні після забігу, підтвердила благотворний вплив на м’язи – запалення і хворобливі відчуття зменшувалися.
9. Регуляція кров’яного тиску: калій допомагає регулювати частоту серцевих скорочень і кров’яний тиск і знижує ризик гіпертонії, а фітостероли допомагають знизити рівень поганого холестерину.
10. Запобігання раку товстої кишки: вважається, що корисні речовини, які містяться в вишні, можуть зменшити утворення канцерогенних хімічних речовин, що утворюються при обвуглюванні м’яса для бургера, тож вишня і черешня особливо рекомендовані тим. хто полюбляє червоне м’ясо.
Черешня на зиму
Як і будь-які ягоди, черешню можна заморозити, однак цього зазвичай не роблять через те, що з неї погано видаляються кісточки. Більш поширені варіанти консервації – це варення з черешні без кісточки або з кісточкою, компот, черешня у власному соку. Особливо смачним виходить конфітюр з черешні. Влітку ж черешню здебільшого їдять в сирому вигляді. Однак не розчарує і літній пиріг з цими ягодами – клафуті.
Інф. agronews.ua
agrinews.com.ua