• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На більшій частині України озимі зернові досягли молочної стиглості
    Опубликовано: 2022-07-03 10:03:39

    У другій декаді червня в Україні спостерігалася контрастна погода. На початку декади та в останні її дні відмічалися потужні короткочасні хвилі спекотної погоди, в середині декади із переміщенням холодних атмосферних фронтів через територію України, середньодобові температури повітря були нижчими від норми, було прохолодно.

    Про це йдеться у черговому агрометеорологічному бюлетені Укргідрометцентру, повідомляє «ПроАгро Груп».

    Опади від незначних та невеликих спостерігалися майже на всій території, в окремих районах північних, південних та центральних областей було зовсім сухо. При переміщенні атмосферних фронтів місцями локально спостерігалися зливи, грози, град та шквали.

    У озимих культур на більшості площ відмічалася молочна стиглість зерна, у західних та північних областях – цвітіння колосу. На окремих площах південних областей на посівах озимої пшениці спостерігалася воскова стиглість зерна, у південних районах Одеської області зерно озимого ячменю досягло повної стиглості, розпочався збір врожаю. Кількість зерен у колосі озимої пшениці в середньому становила від 21 до 45. Маса 1000 зерен озимого ячменю становила 361-129 г. Стан посівів озимих культур оцінювався як переважно добрий та задовільний. Місцями у Херсонській, Полтавській, Харківській та Чернігівській областях відмічалося передчасне пожовтіння колосу та листків озимої пшениці від нестачі продуктивної вологи у ґрунті. В озимого ріпаку тривало утворення стручків, на окремих площах південних та Чернігівської областей розпочалося достигання його насіння. Стан посівів переважно добрий.

    По раннім яровим зерновим культурам: у ярового ячменю відмічалися колосіння та молочна стиглість зерна, у південних районах Одеської області – воскова стиглість зерна. У ярої пшениці, в залежності від строків сівби, відмічалося колосіння та цвітіння. У вівса відмічався нижній вузол соломини та колосіння, місцями у північних районах Сумської області – кущіння. Стан посів переважно добрий та задовільний. На окремих площах центральних, Херсонської та Харківської областей відмічалося передчасне пожовтіння рослин від засухи, на Дніпропетровщині – полягання посівів від злив. У кукурудзи тривало листоутворення: на пізніх посівах утворилося 5-7, на ранніх – 9-13 листків. Стан посівів відмінний та добрий. На окремих 11 площах Полтавської області відмічалося механічне пошкодження рослин при догляді за культурою.

    Інф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.