• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Першу партію української кукурудзи відправили з румунського порту на Чорному морі
    Опубликовано: 2022-05-02 12:03:09

    З румунського порту Констанца вийшло судно з 71 тис. тонн української кукурудзи. Це сталося вперше вторгнення Росії в Україну 24 лютого, повідомив менеджер портового оператора Comvex.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

    Оскільки морські порти України були заблоковані після початку війни більше двох місяців тому, четвертий за величиною експортер зерна в світі був змушений відправляти вантажі поїздами через свій західний кордон або через свої невеликі річкові порти на Дунаї до Румунії.

    "Це перше судно класу "панамакс" з українською кукурудзою, що вийшло з порту", - сказав президент Comvex Віорел Панайт.

    За даними Reuters, судно, що перевозить вантаж, - це Unity N.

    "Підтримати експорт українського зерна - значить запобігти колосальній хвилі глобального голоду, спровоковану блокуванням українських портів", - сказав Панайт.

    Comvex управляє найбільш швидко завантажуваним зерновим терміналом в Європі, який може переробляти до 70 тис. тонн в день, а також терміналом з перевалки корисних копалин, сказав Панайт, який також є президентом ділової асоціації порту Констанца.

    За його словами, раніше на цьому тижні оператор завершив навантаження близько 35 тис.тонн української залізної руди, і очікується, що друге судно буде завантажено приблизно 15 травня.

    "У порівнянні з початковим моментом, коли всі шукали альтернативи, транспортні коридори для цього експорту поступово формуються", - сказав Панайт.

    На даний момент в Констанцу відправлено близько 80 тис. тонн українського зерна, ще 80 тис. тонн схвалені і знаходяться в дорозі, повідомив у вівторок менеджер порту Констанца.

    Член Європейського Союзу Румунія межує по Чорному морю, головній судноплавній артерії для зерна і нафти, з Болгарією, Туреччиною, Грузією, Україною і Росією.

    Але, за словами Панайта, потрібна додаткова робота над сполучною інфраструктурою порту.

    Панайт привітав плани румунського уряду щодо відновлення кількох залізничних ліній, що з'єднують порти з українськими кордонами.

    У четвер Україна звинуватила Росію в крадіжці зерна на окупованій нею території, що збільшило загрозу глобальній продовольчій безпеці, створювану зривами весняної сівби і блокуванням українських портів під час війни.

    ОЛЕКСАНДР БІЛОУС

    Інф. rbc.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.