• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Оприлюднено порядок державної реєстрації земельних договорів під час війни
    Опубликовано: 2022-04-18 17:03:50

    У період дії воєнного стану права на землю, які набуваються або автоматично поновлюються відповідно до пункту 27 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, не підлягають державній реєстрації у Державному реєстрі речових прав. Про це повідомляє Мінагрополітики, пише agronews.ua.

    Виникнення таких прав, крім прав, які автоматично поновлюються, пов’язується з державною реєстрацією договорів у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану, на підставі яких права користування земельними ділянками виникають.

    Про це у своєму роз’ясненні стосовно застосування прийнятого 24 березня 2022 р. Закону«Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (законопроєкт 7178, набув чинності 7 квітня 2022 р.) зазначає Мінагрополітики.

    Отже, стосовно реєстрації, як встановлено підпунктом 10 пункту 27 Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України, державна реєстрація договорів, на підставі яких виникають права оренди та суборенди землі, здійснюється районною військовою адміністрацією у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану. Така книга ведеться у паперовій та електронній формах.

    У Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану здійснюється державна реєстрація:

    договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих в оренду органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування;
    договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих в оренду постійними користувачами, емфітевтами;
    договорів про передачу права землекористування;
    договорів про внесення змін до зазначених договорів та договорів про їх розірвання.
    Державна реєстрація договору оренди земельної ділянки здійснюється за заявою орендодавця, яка складається в електронній формі. До заяви додаються примірник зазначеного договору, а також засвідчені орендодавцем копії документів, що посвідчують право постійного користування, емфітевзису. Заява з доданими документами надсилається електронною поштою.

    Державна реєстрація договору оренди або надання вмотивованої відмови у державній реєстрації здійснюється протягом п’яти робочих днів з дня подання заяви.

    Підставою для відмови у державній реєстрації може бути лише невідповідність поданих документів закону. Водночас не може бути підставою для відмови у державній реєстрації договору оренди землі відсутність технічної документації землеустрою щодо інвентаризації земель, якщо земельна ділянка зареєстрована у Державному земельному кадастрі, має кадастровий номер та інші реквізити земельної ділянки як об’єкта цивільних прав (ст. 79-1 Земельного кодексу України), а до договору оренди землі доданий Витяг з Державного земельного кадастру з відомостями про дану земельну ділянку.

    Державна реєстрація договору про передачу права землекористування здійснюється за заявою землекористувача, який передав право землекористування, що складається в електронній формі. До заяви додаються примірник зазначеного договору, а також засвідчені землекористувачем копії документів, що посвідчують право землекористування.

    Заява з доданими документами надсилається електронною поштою до відповідної районної військової адміністрації. Державна реєстрація договору про передачу права землекористування або надання вмотивованої відмови у державній реєстрації здійснюється протягом п’яти робочих днів з дня подання заяви. Підставою для відмови у державній реєстрації може бути лише невідповідність поданих документів закону.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.