• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Підсолодіть життя. Все про курагу: калорійність, вміст цукру, користь та шкода
    Опубликовано: 2022-02-09 12:07:24

    Курага – сушені абрикоси. Проте їхня калорійність, вміст мінералів, вітамінів та цукру відрізняється. Це впливає на їхню користь та шкоду.

    Поживна цінність
    За даними Nutrition Data, у 100 г необробленої цукром кураги є:

    калорій: 85;

    вуглеводів: 22,2 г;

    клітковини: 2,6 г;

    цукру: 19,6 г;

    жирів: 0,2 г;

    білків: 1,2 г;

    вітаміну А: 1275 МО – міжнародних одиниць (26% денної норми);

    вітаміну Е: 1,5 мг (8% денної норми);

    вітаміну В3: 0,9 мг (5% денної норми);

    вітаміну В6: 0,1 мг (3% денної норми);

    кальцію: 19 мг (2% денної норми);

    заліза: 0,9 мг (5% денної норми);

    магнію: 11 мг (3% денної норми);

    фосфору: 25 мг (2% денної норми);

    калію: 411 мг (12% денної норми);

    міді: 0,1 мг (6% денної норми);

    марганцю: 0,1 мг (4% денної норми).

    У куразі також є антиоксиданти – каротиноїди та вітамін Е. Вони захищають організм від вільних радикалів, здатних пошкоджувати захисні мембрани клітин.

    Користь кураги
    Серед корисних властивостей кураги:

    Джерело калію. Калій – важливий мінерал і електроліт, необхідний організму для підтримки нормального кров’яного тиску, транспортування поживних речовин у клітини та підтримки здорової функції нервів і м’язів. Оскільки тіло не виробляє його, калій слід отримувати з раціону, наприклад, додаючи до нього курагу.

    Має низький глікемічний індекс (ГІ) та глікемічне навантаження (ГН). ГІ – значення того, як швидко продукт підвищує рівень цукру в крові. ГН – показник того, як продукт впливатиме на організм незалежно від його кількості. Обидва значення важливі для людей з діабетом. Оскільки курага (без доданого цукру) має ГІ – 32, а ГН – 9, то споживання її в помірній кількості не сприятиме різким стрибкам цукру в крові.

    Позитивно впливає на кишківник та рівень холестерину. І свіжі, і сушені абрикоси містять розчинну клітковину, яка полегшує випорожнення та профілактує закрепи. Окрім того, споживання 5-10 г розчинної клітковини на день може знизити рівень "поганого" холестерину.

    Ризики смакування курагою
    Попри те, що курага – зручний перекус, нею не слід зловживати. Там значно більше цукру, ніж у свіжих абрикосах.

    Для порівняння: у 100 г свіжих абрикосів – 9,2 г, а у 100 г кураги – 19,6 г цукру.

    Окрім цього, часто виробники обробляють сухофрукти цукровим сиропом, що збільшує їхню калорійність. Саме тому уважно читайте склад кураги на пакуванні.

    Щоденну порцію кураги слід регулювати залежно від загальної калорійності вашого раціону та споживання свіжих фруктів, сухофруктів та солодощів.

    Оптимальна щоденна порція сухофруктів – 30 г.     

    Як додати у раціон
    Курага смачно поєднується з горіхами, насінням та іншими сухофруктами. Зазвичай такі мікси споживають на перекус. Їх легко взяти з собою на роботу та навчання.

    Щоправда, курагу також можна додати у випічку, до складу корисних цукерок та інших десертів.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.