Салат айсберг – хрусткий листовий овоч, який є основою будь-якого салату. Його легко додати у раціон, збільшуючи споживання вітаміну А, С та К.
Поживна цінність
За даними Nutrition Data, у 100 г салату айсберг міститься:
калорій: 14;
вуглеводів: 3,2;
клітковини: 1,2 г;
цукру: 2 г;
жирів: 0,1 г;
білків: 0,9 г;
вітаміну А: 502 МО – міжнародних одиниць (10% денної норми);
вітаміну С: 2,8 мг (5% денної норми);
вітаміну К: 24,1 мкг (30% денної норми);
фолієвої кислоти: 29 мкг (7% денної норми);
кальцію: 18 мг (2% денної норми);
заліза: 0,4 мг (2% денної норми);
магнію: 7 мг (2% денної норми);
фосфору: 20 мг (2% денної норми);
калію: 141 мг (4% денної норми);
марганцю: 0,1 мг (6% денної норми).
Окрім цього, він містить антиоксиданти – фенольні сполуки.
Користь споживання
Чому слід додати салат айсберг у свій раціон? Існує декілька причин:
Позитивно впливає на кишківник. Він містить клітковину та воду – компоненти, які забезпечують регулярне випорожнення та профілактику закрепів.
Збільшення споживання вітаміну К. Це жиророзчинний вітамін, який є одним з найважливіших поживних речовин для згортання крові та здорового розвитку кісток. За даними National Institutes of Health (NIH), дорослим жінкам (від 19 років) потрібно 90 мкг вітаміну К на добу, а дорослим чоловікам – 120 мкг.
Це некрохмалистий овоч. Низький вміст вуглеводів у салаті робить його ідеальним доповненням здорового раціону. Адже він не впливає істотно на рівень цукру в крові.
Ризики споживання
За даними VeryWellFit, люди, які мають чутливість до різноманітної рослинної їжі та пилку, можуть мати алергічну реакцію на листя салату.
Як додати у раціон
Айсберг – базовий інгредієнт будь-якого салату. Він гарно поєднується з іншою зеленню, овочами, фруктами (яблуком, грушею), горіхами, насінням та оліями і лимонним соком.
Його також можна додати до корисних бутербродів, рулетів з лавашем або взагалі використовувати листя салату замість лаваша та коржиків.
Альона Низовець
agrinews.com.ua