• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Що гальмує розвиток садівництва в Україні
    Опубликовано: 2022-01-29 11:07:28

    Садівництво – один з найбільш перспективних напрямків агросектору та економіки загалом, адже він створює високу додану вартість та дає надходження до бюджету. Специфіка галузі садівництва у тому, що вона потребує великої кількості робітників, що дає можливість створювати нові робочі місця. Згідно з даними учасників ВАР, 1 га сучасних садів дає виручку близько 1 млн грн та створює 2 робочих місця без урахування зайнятих у переробці. Про це повідомляє пресслужба ВАР, пише agronews.ua.

    Разом з тим, у садівництві є низка проблем, які гальмують його розвиток, відтак, потребують негайного вирішення. Це, зокрема, обмежений доступ до якісного посадкового матеріалу та експортно-орієнтованих сортів, дефіцит засобів захисту рослин для нішевих культур.

    Садівництво – експортно-орієнована галузь і для її успіху доступ агровиробників до якісного посадкового матеріалу – не лише українського, а й імпортного, а також сучасних інноваційних сортів, які користуються попитом за кордоном, є визначальним.

    На жаль, українські розсадники не мають можливості забезпечити садівників достатньою кількістю посадкового матеріалу, сучасними сортами, безвірусними саджанцями. Саме тому ВАР пропонує надавати однакову компенсацію вартості посадкового матеріалу українського та іноземного виробництва. Більше того: започаткувати окрему програму розвитку розсадництва в Україні.

    Також українські садівники обмежені у використанні сучасних сортів, які мають великий попит за кордоном та створюють експортний потенціал галузі. Наразі, згідно із законодавством, можна використовувати лише сорти, які зареєстровані в Україні. Саме тому лібералізація законодавства з метою доступу до тих сортів, які використовуються у світі, є пріоритетом роботи експертів ВАР у 2022 році.

    Ще одна згадана проблема для садівництва — дефіцит засобів захисту рослин для нішевих культур. У зв’язку з тим, що реєстрація ЗЗР проводиться на конкретну культуру, компаніям невигідно реєструвати препарати на культури, які займають незначні площі. Тому важливо розробити механізм спрощеної реєстрації ЗЗР для нішевих культур

    «Наша ціль — забезпечити українським аграріям першими доступ до найбільш сучасних сортів та гібридів злакових, бобових, овочів, фруктів, аби мати можливість швидкими темпами запустити роботу садівничого напрямку», — зазначає голова ВАР Андрій Дикун.

    Комплекс таких заходів дасть суттєвий поштовх для розвитку галузі садівництва. Відповідно, — надходжень до бюджетів у сіх рівнів через збільшення зайнятості населення у садівництві і переробці та збільшення валютних надходжень до України завдяки експорту продукції.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.