• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Львівщині працює єдина в Україні ферма із розведення їстівних жаб
    Опубликовано: 2022-01-22 14:10:44

    На Львівщині працює єдина в Україні ферма із розведення їстівних жаб. Про це йдеться в матеріалі «Нові українські аква-бізнеси: від жаб-гібридів до океанських креветок» на Agravery.com, пише agronews.ua.

    «Ідея ця з’явилася завдяки місцевому ландшафту та французькій кухні: на фермі була місцина, де збиралася вода, з цим треба було щось зробити. У фермерському ресторані готують французькі страви, тому для повноти кулінарної картини не вистачало жаб. А навіщо їх десь купувати, коли можна виростити самостійно? Зараз ми на власному досвіді розбираємося, як краще розводити жаб, в Україні цій справі немає де навчитися», — розповів Андрій Дзюбан, співвласник ферми Tante Snails.

    За його словами, досвід Таїланду не дуже підходить, бо там постійно тепло, в Україні — інший клімат. В радянські часи на півдні України, на Харківщині та Закарпатті вирощували жаб в промисловому масштабі, в тому числі на експорт, але як саме — цю інформацію не знайшли, хоча довго шукали. Не виявили в країні і жодного науковця, який би опікувався цим питанням.

    «Отже Tante Snails — це єдина українська ферма яка вирощує жаб. В нашій державі також працюють експортери жаб’ячих лапок, але, наскільки відомо, вони постачають до ЄС кінцівки диких амфібій, виловлених на півдні Одеської області, в районі Вилкова. З жаб’ячого тільця для створення страв підходять тільки лапки: там достатньо м’яса, решта йде на виготовлення біокормів», — коментує співвласник ферми.

    Коли на фермі вирішили культивувати жаб, знайшли підходящий вид у Франції — гібрид між річковою та озерною жабою. За пару амфібій заплатили майже $ 100. Отже зараз все «поголів’я» української ферми походить від французьких жаб. Цікаво, що в Таїланді, наприклад, з видами амфібій для промислового вирощування взагалі не заморочуються.

    Щоб почати жаб’ячий бізнес — треба мати декілька водойм і нічні ліхтарі які живляться від сонячних батарей: на це світло прилітають комахи, якими жаби і харчуються. Це достатньо простий вид бізнесу для теплої пори року, оскільки взимку жаби зариваються в мул і сплять там до весни. На фермі жаби живуть у невеличкому ставку.

    «Головне для нас — не відгодівля амфібій, питання — у відтворенні і розмноженні популяції. Треба зловити момент для вчасного відселення дорослих жаб від мальків — цього року ми зробити цього не встигли! Оскільки жаби — канібали, вони буквально за два дні з’їли все потомство. Якщо все добре, за літо мальки набирають вагу і вже на другий рік їх можна використовувати як маточне стадо або забирати на переробку. Ми хочемо відточити технологію вирощування амфібій, розробити бізнес-модель жаб’ячої ферми, порахувати витрати за рік і подивитися наскільки ця справа перспективна», — додає Дзюбан.

    Підкреслимо, в 2021 році на фермі Tante Snails виростили біля тонни жаб. Все що отримали — продали не виходячи за межі господарства. Тут є дегустаційна зона, де туристи залюбки ласують жаб’ячими лапками.

    Орієнтовна ціна на заморожений напівфабрикат — 450−650 грн/кг, вартість залежить від «калібру» смаколика.

    «Нашими їстівними жабами постійно цікавляться — на ферму часто телефонують. Цей продукт делікатесний, дорогий — завойовує популярність, на нього є стабільний попит в середині країни. Скільки б ми не виростили жаб, бачу, що все можна збути по непоганій ціні. Навіть не треба думати про експорт», — вважає фермер.Нагадаємо, у водойми України вселено понад 16 млн екземплярів молоді риб у минулому році.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.