• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Названо ягоду, яка найкраще бореться з вірусами
    Опубликовано: 2022-01-17 13:01:46

    Із приходом холодів хочеться вберегтися від застуди та грипу, особливо якщо колеги та рідні вже підхопили вірус. Здавалось би, у такому випадку найпростіше випити ТераФлю або подібні ліки, щоб якомога швидше позбутися від неприємних симптомів та провести себе у форму. Про це повідомляє harchi.info, пише agronews.ua.

    Втім, набагато краще задуматися про зміцнення імунітету на регулярній основі. На щастя, є натуральні та не менш дієві засоби, перевірені часом, які допомагають у цьому. Одним з таким є чорна бузина.

    Протягом століть люди любили цю ягоду, яка ззовні нагадує смородину, але має більш видатні властивості. Великий казкар Г.Х.Андерсен у 1844 році присвятив їй одну зі своїх історій, яка так і називалася “Бузинова матінка”. Однак, дані про використання бузини в якості засобів, що зміцнюють здоров’я, з’явилися ще раніше. Відомо, що починаючи з 5 століття травники Європи та Північної Америки рекомендували споживати цю рослину для підтримки імунітету. Бузиною лікували застуду, радикуліт, хвороби нирок і подагру.

    Завдяки унікальному хімічному складу чорна бузина, або Sambucus nigra, вже багато років цікавить вчених. Висока концентрація антиоксидантів (антоціани) разом з вітамінами (A, B1, B2, B6, B9, C і E), мікроелементами (мідь, цинк, залізо), мінералами (калій, кальцій, магній) і фітосполуками (каротиноїди, фітостероли, поліфеноли) помітно виділяють цю лікарську рослину серед багатьох інших.

    Сьогодні бузина – не просто “народна медицина”, а засіб з доведеною противірусною ефективністю. Численні дослідження рекомендують познайомитися з фіолетовою ягодою поближче.

    У 2011 році вчені з Інституту медичної мікробіології у Франкфурті встановили, що рідкий екстракт бузини володіє активністю щодо патогенних бактерій людини, а також вірусів грипу. У висновку дослідження говориться, що “цей натуральний продукт може забезпечити додаткові та альтернативні підходи до боротьби з інфекціями”.

    Цікаве дослідження у 2016 році було проведене в Австралії. Людей, які здійснювали міжконтинентальний переліт, розділили на 2 групи. Одній групі запропонували льодяники з 300 мг екстракту бузини, а другій – плацебо. Учасники експерименту повинні були приймати дані препарати за 10 днів до поїздки і протягом 4-5 днів після. У результаті було виявлено, що у мандрівників, які споживали чорну бузину, відмічалося “скорочення тривалості застуди на 2 дні” (порівняно з групою плацебо), а також зменшення симптомів застуди”.

    Результати австралійських вчених підтвердили більш ранні висновки норвезьких спеціалістів про те, що бузина допомагає у лікуванні грипу. Дослідження, проведене на групі з 60 людей віком від 18 до 54 років, дозволило зробити висновок, що екстракт бузини представляє собою “ефективні, безпечні та доступні ліки від грипу”.

    Почитавши про очевидну користь чорної бузини, не поспішайте їсти ягоди прямо з куща. Важливо знати, що деякі частини рослини Sambucus nigra є отруйними. Нестиглі ягоди, насіння, листя та кора дерева містять токсичну для людини речовину самбурнігрін, позаяк споживання їх ї їжу може привести до нудоти, блювання та діареї.

    Заради уникнення побічних ефектів при споживанні БАДів з бузиною, необхідно дотримуватися дозування, вказаного виробником на упаковці. При наявності проблем зі здоров’ям краще проконсультуватися з лікарем перед початком прийому будь-яких засобів з бузиною.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.