• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Озвучено переваги вирощування двох посівів сої за рік
    Опубликовано: 2022-01-11 14:08:20

    В останні роки соя увійшла до списку високомаржинальних сільськогосподарських культур, а вирощувати її навіть за середньої врожайності стало вигідніше, ніж пшеницю. Крім того, через високу рентабельність цієї бобової рослини багато аграріїв цікавляться отриманням двох врожаїв за один рік. Про цеповідомляє  agrimatco, пише  agronews.ua.

    Варто зазначити, що сьогодні технології промислового землеробства забезпечують можливість повторного посіву сої за один теплий сезон.

    Посилена робота селекціонерів з виведення нових сортів цієї бобової культури привела до появи нових типів рослин, садіння яких можна виконувати не лише навесні, а й у середині літа, отримуючи непогані врожаї. У нашій країні така технологія вивчена не до кінця, але перспективи її масштабного впровадження вже простежуються.

    Можливість вторинного висіву сої після збирання врожаю та, як наслідок, отримання додаткового доходу надана фермерським господарствам завдяки не лише зусиллям селекціонерів, а й біологічним особливостям самої культури.

    «У разі пізніх термінів садіння через зміни фотоперіоду (тривалості світлого й темного періоду доби) та теплового режиму розвиток рослини відбувається більш швидкими темпами. Зі свого боку, це призводить до істотного скорочення періоду вегетації сої. Саме ця особливість забезпечує можливість її застосування не тільки як основної, а й повторної або страхової культури», — зазначено у повідомленні.

    Серед інших переваг вторинного вирощування сої в межах одного року експерти виділяють наступні:
    -позитивний вплив на якісні характеристики ґрунту. Після себе ця культура залишає велику кількість корисних для інших рослин компонентів. Серед них азот — важливий елемент для вегетації озимої пшениці;

    -можливість оптимізації виробничих процесів за відсутності земельних наділів у резерві. Ця проблема актуальна для багатьох фермерських підприємств, які ведуть свою діяльність у південних регіонах країни. Два врожаї сої за рік — це важливі фінансові вигоди для будь-якого землеробського господарства;

    -підвищений вміст білка в багатьох сортах, виведених спеціально для вторинного літнього посіву. Завдяки цьому зібраний урожай може бути проданий дещо дорожче, ніж продукція весняного саджання.

    «До технології вторинного посіву сої звертаються аграрії багатьох країн. І це не тільки південні Аргентина, Бразилія або Мексика, але й такі розташовані, зокрема, в помірних широтах держави, як США та Росія. Безумовно, найкраще для цього підходять низькі широти північної півкулі, проте в разі правильного підходу отримувати високі врожаї можна й у зонах із помірним кліматом», — йдеться в повідомленні.

    Загалом же сою можна висівати як другу культуру після збирання озимих зернових, ранньої картоплі та капусти, ріпаку й олійного льону.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.