• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україні загрожує посуха
    Опубликовано: 2021-12-18 10:08:12

    Річна кількість опадів в Україні зменшується. Вони стають непрогнозованими та нестабільними. Вплинути на таку невтішну тенденцію аграрії не можуть, тому активно шукають шляхи збереження вологи на полях. Про це повідомляє Суперагроном, пише agronews.ua.

    «Аграрій не може впливати на клімат, але може пристосуватися до сучасних викликів та природних умов. Виходом із ситуації, яка склалася по багатьох областях країни, й в Сумському регіоні зокрема, є застосування різних технологічних процесів та прийомів, які б ефективно вплинули на ґрунт. І, як результат, призвели до гарних показників врожайності», — зазначається в матеріалі.

    Говорячи про посухи та нестачу вологи в ґрунті, останніми роками багатьма підприємствами поступово вводяться нові агротехнічні прийоми, що дозволяють зберегти вологу у ґрунті та раціонально використати її. Якщо раніше, до 1990 року, середня річна норма опадів по Сумському регіону становила 608 мм, то в пізніші періоди спостерігалося значне зменшення цього показника. Для прикладу розглянемо середні показники за останні чотири роки на території обробітку земель ТОВ «МХП-Урожайна країна»:

    ✅2017 р. — 456, 5 мм;

    ✅ 2018 р. — 338, 3 мм;

    ✅ 2019 р. — 425 мм;

    ✅ 2020 р. — 365 мм.

    Нажаль, ця тенденція зберігатиметься й надалі. За прогнозами фахівців, кількість посушливих років з часом збільшуватиметься, а інтенсивність періодичних посух — посилиться. Більшість агровиробників роками випробовують різні методи та прийоми, аби зрозуміти, який з них підходить саме для їхнього регіону та умов.
    Велика кількість сільськогосподарських підприємств вже багато років застосовують у своїй роботі оранку — прийом, що забезпечує розпушення з обертанням шарів ґрунту, заглиблення пожнивних решток та добрив на відповідну глибину. Для цього удосконалюють сільськогосподарську техніку та реманент.

    Оранка — прийом основного обробітку ґрунту, що забезпечує перевертання, кришіння і розпушування шару ґрунту. Головне технологічне призначення оранки полягає у періодичному відновленні структури ґрунту верхнього орного горизонту. Завдяки оранці збільшується об’єм ґрунту і пористість, підрізуються бур’яни, загортаються в ґрунт рослинні рештки та добрива.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.