• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені створили новітнє смартдобриво
    Опубликовано: 2021-11-29 18:07:23

    «Звучить як наукова фантастика, але одного разу в Канаді з’явиться добриво, яке активується лише після того, як рослина накаже про це. Такою є спрощена передумова в основі дослідницького прототипу «розумного» добрива, в якому використовується унікальна хімічна речовина, щоб «прислухатися» до запитів на поживні речовини з коріння рослин», — розповідає Джефф Мельхіор. Про це повідомляє  agroxxi.ru, пише agronews.ua.

    «Розуміння концепції ґрунту як живого організму — ідея, що відкриває можливості для точного землеробства», — говорить Марія ДеРоса, професор хімії в Карлтонському університеті в Оттаві.

    І хоча ще потрібно зробити велику роботу, перш ніж «розумні» добрива стануть комерційно життєздатними, технологія має чудові перспективи у зв’язку із запитом на екологічне землеробство.

    «Якби ми могли застосовувати добрива тільки в той момент, коли потрібна рослина, ми б отримували кращу ефективність, менший вплив на навколишнє середовище та економію грошей для фермерів, оскільки вони удобрюють тільки рослину, — пояснює ДеРоса. — Цьому процесу сприяє фрагмент ДНК, який називають аптамером, який зберігається в хімічному покритті гранул сечовини звичайного виду. Воно схоже на будь-яке інше добриво, яке ви коли-небудь використовували, просто покрите іншим способом».

    «Аптамер згортається в «кишеньку» розміром з молекулу, яка пристає до цільової молекули у ґрунті, створюючи датчик, який може визначати, коли рослині потрібен азот. Як тільки повідомлення виявлено, аптамер запускається для вивільнення азоту через покриття коріння рослин», — розкриває суть автор.

    «Покриття дуже тонке, тому очікуємо, що на виході вийде не надто дорогий або вагомий продукт, що слід враховувати, коли маєте справу з добривами», — сказала ДеРоса.

    Прототип, у якого на даний момент відсутня торгова марка, призначений для пшениці та каноли та був ретельно протестований у лабораторіях та теплицях, тепер настав час для його дослідження у реальних польових умовах.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.