• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, що впливає на урожайність пшениці
    Опубликовано: 2021-11-16 13:09:26

    Дослідники із Центру Джона Іннеса (Великобританія) ідентифікували ген, який впливає на урожайність пшениці. Це відкриття дає нові можливості для селекції високоврожайних елітних сортів пшениці, які матимуть такі важливі характеристики, як стійкість до посухи та хвороб. Про це повідомляє Центр Джона Іннеса, пише agronews.ua.

    Група вчених професора Грема Мура за допомогою останніх досягнень у галузі технологій дослідження пшениці пояснила генетичні елементи, які вводили вчених-селекціонерів у безвихідь понад 60 років.

    Так, використовуючи методи редагування генів, дослідники змогли ідентифікувати ключовий ген ZIP4 у пшениці, який відповідає за підтримку 50% урожайності цієї поширеної сільгоспкультури.

    «Наше дослідження визначає ідентифікацію гена ZIP4 та його фенотипу, відповідального за збереження 50% зерна пшениці. Тепер ми можемо прагнути ідентифікувати варіанти гена із характеристиками високої врожайності та стійкості до зміни клімату», – зазначає Грем Мур, професор Центру Джона Іннеса.

    У ході дослідження вчені використовували методи редагування геному CRISPR-Cas9 для створення генно-модифікованої рослини, в якій видалено ген ZIP4 5B. Ця мутація призвела до скорочення кількості зерен на 50%, що підтверджує ключову роль ZIP4 5B у врожайності пшениці.

    Таким чином, вирощування стійкої до зміни клімату пшениці допоможе забезпечити урожай, здатний зберегти світову продовольчу безпеку.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.