• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні заборонять використання пальмової олії
    Опубликовано: 2021-09-25 15:09:59

    Українські харчовики, знаючи про шкідливість пальмової олії, усе ж не гребують цим продуктом. Про це повідомляє Погляд, пише agronews.ua.

    В парламенті готовий до розгляду законопроект №6068, яким має бути запроваджена заборона на використання цього продукту у вітчизняній харчовій промисловості.

    Причин для розробки такого законопроекту було дві, каже його автор Дмитро Соломчук. Перша – шкідливий вплив цієї олії на здоров’я людей, друга – скорочення виробництва соняшникової олії через засилля пальмової у харчовому виробництві.

    Що стосується другого, то в 2015 році відбувся різкий скачок у споживанні пальмової олії вітчизняними виробниками. Якщо до цього року Україна імпортувала з Малайзії та Індонезії лише по 70 тисяч тонн цього продукту, то з 2015 обсяг імпорту зріс до 200 тисяч тонн.

    “Найближчим часом очікуємо, що наш законопроект про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання у сесійну залу. Аграрний комітет одноголосно підтримав його прийняття. Вважаю, що українці мають вирощувати й споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії“, – каже нардеп.

    Українські харчовики, знаючи про шкідливість пальмової олії для організму, усе ж не гребують цим продуктом. Зрозуміти їх можна: з імпортованою “пальмою” їхні вироби обходяться дешевше, ніж з українською соняшниковою олією. Адже собівартість пальмової олії набагато нижча.

    Для порівняння: з гектара соняшника можна отримати  в середньому 600 л рослинної олії, а з такої ж площі пальм – 3 тонни. Причому пальма дає плоди двічі на рік. Звісно, що така олія набагато дешевша.

    Однак та олія, що імпортується Україною, складається із суцільних насичених жирних кислот, які приводять до серцево-судинних і навіть онкозахворювань. Але завдяки дешевизні цього продукту та ще тому, що він довго не псується, пальмову олію додають всюди: від молочних і кондитерських виробів до дитячого харчування.

    До речі, крім законопроекту за авторством Соломчука, в лютому нинішнього року в Раді також був зареєстрований ще один законопроект – №5148 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми”.

    Що хочуть заборонити:
    використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;

    використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжуту, льону, глютену) у дитячому харчуванні;

    використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво та інші).

    Таким чином, якщо ці два законопроекти будуть ухвалені, то в Україні скінчиться епоха пальмової олії, і буде зроблено перший крок до епохи здорового харчування.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.