• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Покращує травлення та допомагає схуднути. Все про грушу: калорійність та користь
    Опубликовано: 2021-09-07 12:04:26

    З приходом осені хочеться якомога довше зберегти відчуття тепла. У цьому можуть допомогти сезонні фрукти, зокрема груша. Її легко додати у раціон, адже вона вдало поєднується з м'ясом, сирами та додає бажаного тепла в десертах.

    Окрім насиченого смаку, груша має безліч корисних властивостей для здоров'я.

    Поживна цінність

    За даними Nutrition Data, в 100 г груші міститься:

    калорій: 58;
    вуглеводів: 15,5 г;
    клітковини: 3,1 г;
    цукру: 9,8 г;
    жирів: 0,1 г;
    білків: 0,4 г;
    вітаміну С: 4,2 мг (7% денної норми);
    вітаміну К: 4,5 мкг (6% денної норми);
    фолієвої кислоти: 7 мкг (2% денної норми);
    магнію: 7 мг (2% денної норми);
    калію: 119 мг (3% денної норми);
    міді: 0,1 мг (4% денної норми).

    Груші – чудове джерело поліфенольних антиоксидантів, які захищають від окислювального пошкодження. Споживайте грушу зі шкіркою, адже в ній міститься в шість разів більше поліфенолів, ніж у м’якоті.

    Користь споживання
    Вміст антиоксидантів, вітамінів, клітковини та мінералів робить грушу корисним фруктом для здоров'я людини, а саме:

    Покращує травлення. У груші міститься як розчинна, так і нерозчинна клітковина. Вони допомагають покращити роботу кишківника. Наприклад, розчинна клітковина живить корисні бактерії в кишківнику, а нерозчинна допомагає полегшити закреп. Оскільки шкірка груші містить значну кількість клітковини, найкраще їсти фрукт неочищеним.
    Зменшує запалення. Груші – джерело флавоноїдних антиоксидантів, які допомагають боротися із запаленням і можуть зменшити ризик захворювань. Кілька оглядів досліджень пов'язують високий рівень споживання флавоноїдів зі зниженням ризику серцевих захворювань та діабету. Цей ефект обумовлений протизапальними та антиоксидантними властивостями сполук. Ба більше, груші містять мідь, вітаміни С і К, які також борються із запаленням.
    Позитивно впливає на серцево-судинну систему. Антиоксидант проціанідин може зменшити жорсткість тканин серця, знизити рівень "поганого" холестерину та збільшити рівень "хорошого". Окрім цього, шкірка містить важливий антиоксидант – кверцетин, який зменшує запалення та фактори ризику серцевих захворювань, такі як високий кров’яний тиск та рівень холестерину. Регулярне споживання груш та інших фруктів з білим м'якушем також знижує ризик інсульту. Це доводить 10-річне дослідження за участі понад 20 000 людей. Вчені виявили, що щоденне споживання 25 г білого м'якуша знижує ризик інсультів на 9%.
    Сприяють схудненню. Груша – низькокалорійний фрукт з високим вмістом води і клітковини. Це поєднання сприяє довготривалому насиченню та зменшенню ризиків переїдання.

    Ризики споживання
    Груші містять більшу кількість фруктози, ніж глюкози, а отже і високий рівень FODMAP (ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли).

    Раціон з високим вмістом FODMAP підвищує випадки газоутворення, здуття живота, болю та діареї у деяких людей з синдромом роздратованого кишківника (СРК).

    Харчова алергія на груші – рідкісне явище. Проте може проявитися у людей з алергією на пилок берези.

    Симптоми березово-фруктового синдрому проявляються в роті та горлі протягом 5–15 хвилин після споживання сирої груші. Приготування фрукту може зменшити ризики розвитку алергії.

    Як додати у раціон
    Грушу, як і інші фрукти, можна споживати у сирому вигляді, додавати до салатів, сирної тарілки та м'ясних страв.

    Окрім того, це хороший інгредієнт для варення, джемів, цукатів та соків.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.