Ні для кого не секрет, що фрукти та овочі багаті вітамінами та мінералами. Проте зелень не поступається їм користю. Зокрема петрушка багата провітаміном А, вітамінами С та К, фолієвою кислотою, залізом та калієм.
Поживна цінність
За даними Nutrition Data, у 100 г петрушки міститься:
калорій: 21;
вуглеводів: 3,8 г;
клітковини: 2 г;
цукру: 0,5 г;
жирів: 0,5 г;
білків: 1,8 г;
вітаміну А: 5055 МО – міжнародна одиниця (101% денної норми);
вітаміну С: 79,8 мг (133% денної норми);
вітаміну К: 984 мкг (1230% денної норми);
вітаміну В3: 0,8 мг (4% денної норми);
фолієвої кислоти: 91,2 мкг (23% денної норми);
кальцію: 82,8 мг (8% денної норми);
заліза: 3,7 мг (21% денної норми);
магнію: 30 мг (7% денної норми);
фосфору: 34,8 мг (3% денної норми);
калію: 332 мг (9% денної норми).
Петрушка – джерело потужних антиоксидантів, а саме:
флавоноїдів (мірицетин та апігенін);
каротиноїдів (бета-каротин і лютеїн;
вітаміну С.
Цікаво, що дослідження показало, що сушені трави мають в 17 разів більший вміст антиоксидантів, ніж їх свіжий аналог.
Користь споживання
Висока поживна цінність петрушки робить її корисною частиною раціону, яка впливає на:
Кістки. Петрушка багата вітаміном К. Він сприяє зміцненню кісток, підтримуючи клітини остеобласти. Їхня головна функція – формування кісткової тканини. Вітамін також активує білки, які збільшують мінеральну щільність кісток. Зменшення щільності – ризик переломів, особливо у літніх людей.
Серце. Петрушка містить запас фолієвої кислоти, яка здатна зменшити ризик серцевих захворювань. У дослідженні за участі понад 58 000 людей, вчені виявили, що споживання фолієвої кислоти знижує ризик серцевих захворювань на 38%. Деякі експерти припускають, що фолієва кислота знижує рівень амінокислоти гомоцистеїну, яка негативно впливає на здоров'я серця, змінюючи структуру артерій. Проте необхідні подальші дослідження для підтвердження цього зв'язку.
Імунітет. Дослідження доводять, що апігенін – антиоксидант, який міститься в петрушці, регулює імунну функцію, зменшуючи запалення та запобігаючи пошкодженню клітин.
Зір. Петрушка багата каротиноїдами (лютеїном, бета-каротином та зеаксантином), які захищають очі та сприяють здоровому зору. Зокрема лютеїн та зеаксантин можуть запобігти віковій макулярній дегенерації (ВМД) – провідній причині сліпоти. Бета-каротин перетворюється в організмі на вітамін А. Він допомагає захистити рогівку ока (зовнішній шар) та кон'юнктиву (тонка мембрана, що покриває передню частину ока та внутрішню поверхню повік).
Ризики споживання
В цілому петрушка – безпечний продукт, який не викликає алергічної реакції.
Проте людям, які споживають ліки, що розріджують кров, або деякі сечогінні засоби, експерти ресурсу VeryWellHealth радять проконсультуватися з лікарями, щодо вмісту петрушки в раціоні.
Як додати у раціон
Петрушка додасть свіжого смаку та заряд вітамінів супу, салатам, рагу, пасті та навіть м'ясу.
Також зелень можна поєднати з овочами та фруктами у смузі чи соках.
Альона Низовець
agrinews.com.ua