Великі виробники кажуть, що продають яйця навіть нижче собівартості – хоча за рік ціна зросла на третину. В Україні зменшилась кількість яєць – за даними Держстату, за рік виробництво впало на 15%. А от їхня вартість лише зростає. Про це повідомляє “Сьогодні”, пише agronews.ua.
Ціни б’ють торішній рекорд – яйця подорожчали на третину. Наразі правлять 26 грн за десяток несортованих, і до 46 грн за десять упакованих яєць, залежно від ваги та свіжості. Хоча традиційно влітку вони мали б дешевшати.
Майже всі яйця в Україні виробляють великі агрохолдинги. І лише 2% ринку займає продукція невеликих виробників. Фермерські яйця зазвичай дорожчі, бо курей менше, і в них більш комфортні умови утримання.Від торік обсяги продажів у фермера Руслана Вапельника впали втричі. Через локдауни люди менше купують –довелось зменшити кількість птиці.
“Щоб рентабельно було і було можна розвиватися – щонайменше 40-42 гривн. Я яйце продаю 35 грн за десяток. Це фермерське нормальне яйце. А бабуся приходить і говорить: а що ж таке дороге яйце?” – каже фермер.
Тоді як українцям ціни на яйця б’ють по кишені, на великих виробництвах кажуть: продають нижче собівартості. Бо через карантин експорт зменшився. Як відкриють кордони – обсяги виробництва зростуть, ціни можуть упасти.
“Це не менше 30 грн/десяток, а відпускна ціна наша на сьогодні – 26 грн/десяток. Якщо в нас піде експорт, тоді птахофабрики зможуть відновити виробництво”, – каже радник голови наглядової ради холдингу з виробництва яєць Юрій Кравченко.Наразі виробники ще чекають нового врожаю кукурудзи. Це – один з основних кормів, який впливатиме на вартість.
“Якщо хороший врожай зернових в Україні, це дасть можливість не сильно рости ціні насвітовому ринку і на внутрішньому на кукурудзу. Значить, я думаю, що максимальне зростання яйця буде десь на рівні 15-18% за рік”, – пояснює виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua