• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українських аграріїв хочуть обкласти податком на рівні нафто- і газодобувних компаній
    Опубликовано: 2021-08-17 12:33:59

    Українських аграріїв хочуть обкласти податком на рівні нафто- і газодобувних компаній

    Генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон розповів виданню «Коментарі» про неприємності, які готує для аграріїв держава. Наводимо майже дослівно.

    Як йдеться в матеріалі, за минулі десять років політика державної підтримки аграрного сектору змінилася поступовим, але планомірним скасуванням минулих преференцій і все більшим затягуванням гайок в оподаткуванні сільськогосподарських виробників.

    Успіх агросектору, здобутий тяжкою працею, виснажливою конкурентною боротьбою та розбудовою інфраструктури, став об’єктом особливої уваги фіскалів. Спочатку позбавили молоко- та м’ясопереробну галузь преференцій по ПДВ, далі позбавляли відшкодування при експорті по зерновим культурам, збільшували фіксований сільськогосподарський податок в рази, закрутили історію з “соєвими правками”, скасували взагалі спецрежим по ПДВ для агросектору, урізали залишки держпідтримки в два рази від обіцяного.

    Нині ж планують під детінізацією обробітку землі протягнути чергове збільшення податків для тих аграріїв, які й так їх сумлінно сплачують. Мова йде про нашумівший законопроект №5600 та мінімальне податкове навантаження на гектар, яке пропонувалося робити з урахуванням єдиного соціального внеску (ЄСВ), що мало б сприяти виведенню з тіні не тільки оренди землі, а й виплат зарплати. В підсумку ЄСВ з розрахунку виключили, а планку в 5% залишили. Такий фінт за попередніми оцінками в середньому обійдеться “білим” легальним аграріям в необхідність доплати близько 300 грн/га податку.

    А виходить все з того, що у головах податкових високопосадовців склався стереотип, що аграрії мають великі пільги і недоплачують порівняно з рештою галузей. Зокрема на цьому неодноразово наголошували представники Податкового комітету ВРУ, вказуючи що ефективна ставка оподаткування сільського господарства становить 1% до виручки, а для промисловості - 2% і більше.

    Ми вирішили це перевірити і взяли офіційні дані Державної податкової служби по сплаті податків і Державної служби статистики по обсягу виручки в розрізі галузей економіки – каже очільник УКАБ.

    Так от, за 2019 рік ставка по вказаній методиці для сільського господарства склала - 1,2%, для всієї переробної промисловості - 0,9%, постачання електроенергії, газу, пари - 1,1%, для будівництва - 1,1%, для оптової і роздрібної торгівлі - 0,7%. Реально вище податкове навантаження лише у добувної промисловості - 6,4%, де левову частку сплати податку на прибуток забезпечують державні компанії, що видобувають природній газ та нафту. Можливо, якщо брати промисловість як середнє по добувній, переробній та енергетиці, то й буде 2%. Але поки виглядає так, що аграріїв хочуть прирівняти до рівня нафто-газодобувних компаній. Цікаво десь в Саудівській Аравії чи Кувейті теж така логіка в податківців?

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.