• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ
  • Аналитика
  • Фермеру
  • Экспортеру
  • Примеры контрактов
  • Реклама
  • Контакты
  • RSS feed
  • Издается с 28 мая 2012 года
  • Все, що варто знати про абрикоси: калорійність, користь та ризики споживання
    Опубликовано: 2021-08-03 11:07:03

    Сезон абрикосів може позитивно вплинути на здоров'я людини. Наприклад, додаючи їх у свій раціон ви збільшуєте споживання вітамінів, калію та клітковини.

    Поживна цінність
    За даними Nutrition Data, у 100 г абрикосів міститься:

    калорій: 48;
    вуглеводів: 11,2 г;
    жирів: 0,4 г;
    білків: 1,4 г;
    вітаміну А: 1926 МО – міжнародна одиниця (39% денної норми);
    вітаміну С: 10 мг (17% денної норми);
    вітаміну Е: 0,9 мг (4% денної норми);
    вітаміну К: 3,3 мкг (4% денної норми);
    вітаміну В3: 0,6 мг (3% денної норми);
    вітаміну В6: 0,1 мг (3% денної норми);
    заліза: 0,4 мг (2% денної норми);
    магнію: 10 мг (2% денної норми);
    фосфору: 23 мг (2% денної норми);
    калію: 259 мг (7% денної норми);
    міді: 0,1 мг (4% денної норми);
    марганцю: 0,1 мг (4% денної норми).

    Абрикоси – джерело багатьох антиоксидантів, включаючи бета-каротин та вітаміни С і Е. Окрім цього, вони містять флавоноїди: хлорогенові кислоти, катехіни та кверцетин.

    Вони нейтралізують вільні радикали, які пошкоджують клітини та викликають окислювальний стрес – причину хронічних захворювань.

    У дослідженні, за участі 2375 осіб, дослідники розробили систему оцінки для вимірювання змін рівня запальних маркерів.

    Вони виявили, що високий рівень споживання флавоноїдів та антоціанів пов'язаний зі зниженням показників запалення на 42% та 73% відповідно. Високий рівень споживання флавоноїдів також був пов’язаний із нижчим показником окислювального стресу на 56%.

    Корисні властивості
    Висока поживна цінність фрукту робить його корисним для здоров'я, а саме:

    Покращує здоров'я кишківника. Абрикоси містять розчинну та нерозчинну клітковину. Домінує розчинний вид, який формує гелеподібну суміш. Потрапляючи в товсту кишку, вона живить корисні кишкові бактерії та затримує рух їжі через травний тракт. Так розчинна клітковина підтримує здоровий рівень цукру та холестерину в крові. Окрім цього, здоровий мікробіом кишківника пов’язаний зі зменшенням ризику ожиріння.
    Збільшує загальне споживання калію. Абрикоси – джерела мінералу, який служить електролітом. Калій відповідає за передачу нервових сигналів та регулювання м’язових скорочень і гідробалансу (співвідношення рідини, що потрапила в організм, і виділеної рідини за певний проміжок часу – Ред.). Оскільки калій тісно пов'язаний з натрієм для підтримки гідробалансу, достатнє споживання допоможе запобігти здуттю живота і підтримати здоровий кров'яний тиск. Аналіз 33 досліджень показав, що раціон, багатий калієм, значно знижує артеріальний тиск та ризик інсульту на 24%.
    Поліпшує стан шкіри. Бета-каротин захищає шкіру від ультрафіолетових променів. 10-тижневе дослідження показало, що бета-каротин зменшив ризик сонячних опіків на 20%. Абрикоси та інші продукти, багаті цим антиоксидантом, не є головним захистом від дії сонячних променів, проте додаткова безпека не завадить. Вітамін С також важливий для здоров'я шкіри. Адже бере участь у виробництві колагену, який надає шкірі міцності та еластичності.

    Ризики споживання
    Харчова алергія на абрикоси може виникнути у людей, які мають алергію на споріднені фрукти: персики, вишні, яблука та мигдаль. Серед симптомів – набряки, блювота або задишка.

    В абрикосах також багато компонентів – FODMAP – ферментованих оліго-, ді-, моносахаридів та поліолів. Це група вуглеводів, які уникають травлення, а потім ферментуються бактеріями кишківника. У результаті виробляється побічний продукт – газ.

    У людей з синдромом подразненого кишківника FODMAP погано засвоюються і призводять до шлунково-кишкового дискомфорту (закрепу та болі у животі).

    Як додати у раціон
    Завдяки солодкому смаку абрикоси можуть стати чудовою альтернативою цукерок, тістечок та печива. Окрім того, їх легко додати у свій раціон у складі десертів, напоїв чи соусів.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    ООО "Мегапрайм груп" (Megaprime Group LLC). тел. +380-50-441-7388; ICQ: 390513874
    Электронная почта проекта: info@agrinews.com.ua. Корпоративные контакты: info@megaprime.com.ua, www.megaprime.com.ua Партнеры: www.e-news.com.ua, www.e-finance.com.ua, www.neboley.com.ua, www.brw.com.ua, www.bookmarket.in.ua
    megaprime.com.ua
    bigmir)net TOP 100
    Яндекс.Метрика

    Яндекс цитирования
    © ООО "Мегапрайм груп". Все права защищены.
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на www.agrinews.com.ua обязательна. Мнения авторов могут не совпадать с позицией редакции. За содержание рекламы ответственность несет рекламодатель. Права на информацию, представленную на www.agrinews.com.ua, принадлежат ООО "Мегапрайм груп".