• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Черкащині очікують рекордний урожай соняшнику
    Опубликовано: 2021-06-29 18:08:13

    За агрометеорологічними розрахунками, які враховують основні агрометеорологічні чинники в передпосівний та весняно-літній періоди, цьогоріч на Черкащині очікується високий середньообласний урожай соняшнику, а валовий збір буде рекордним. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, пише agronews.ua.

    «Після торішнього недобору врожаю, основною причиною якого стали погодні умови (дефіцит опадів, спека та жорстка посуха) цього року погода кардинально змінила характер. Це дозволило знову заговорити про нові рекорди зерна», – зазначив фахівець.

    За його словами, попри пізні строки сівби, зумовлені загальною затримкою початку весняної посівної кампанії, погода відстрочила дефіцит опадів, високі температури та суховійні явища. Натомість подарувала незвичну для останніх років прохолоду та періодичні дощі, які на достатньому та оптимальному рівні підтримували вологозапаси ґрунту.

    Так, середня температура у травні – першій половині червня була на 1-2°С нижчою від норми, максимальна температура не перевищувала +26+28°С. Останні заморозки спостерігалися 10-11 травня, а їх інтенсивність становила 1-4°С і шкоди для сходів не становила. Кількість опадів прирівнювалася від 1 до 2 норм

    Запаси продуктивної вологи в орному шарі з початку вегетації становили 25−40 мм і більше, в метровому 140−180 мм та найвищі за останні роки. Такі агрометеорологічні умови сприяли появі дружніх сходів, були цілком задовільними для періоду листоутворення та сприяли формуванню потужної кореневої системи у соняшнику. Саме вона дозволятиме рослинам використовувати вологу з глибоких шарів в посушливі періоди.

    «На окремих площах спостерігалися й значні дощі у супроводі граду та шквалів. Тож локально цілком можливе й замулення, пошкодження та навіть змив посівів. Проте, в масштабах області таких площ небагато», – зауважив Віталій Постригань.

    За спостереженнями агрометеорологів області, наразі стан посівів соняшнику добрий. Недобір ефективного тепла вище +5°С, в порівняні з нормою, становить 80-120°С, що не критично для нормального розвитку посівів. Тим більше, що на старті перший період спеки, проте не тривалий. Загалом, червень та липень, за прогнозом, очікуються помірно теплими.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.