• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як споживання фруктів та соків впливає на розвиток діабету 2 типу – дослідження
    Опубликовано: 2021-06-10 09:04:20

    Вживання щонайменше двох порцій фруктів щодня пов’язано зі зменшенням ризику розвитку діабету 2 типу.

    До такого висновку прийшли дослідники з Edith Cowan University (ECU), що в Західній Австралії. У ході долідження вчені виявили, що учасники, які споживали дві порції фруктів щодня мали на 36% нижчий шанс розвитку діабету 2 типу.

    "Ми виявили зв'язок між споживанням фруктів та маркерами чутливості до інсуліну. Припускаємо, що люди, які споживають більше фруктів, повинні виробляти менше інсуліну, щоб знизити рівень глюкози в крові. Це важливо, оскільки високий рівень циркулюючого інсуліну (гіперінсулінемія) може пошкодити судини. Він пов'язаний не тільки з діабетом, але і з високим кров'яним тиском, ожирінням та серцевими захворюваннями", – пояснює докторка медичних наук Нікола Бондонно, провідна авторка дослідження.

    Вчені проаналізували дані 7675 австралійців, які брали участь у дослідженні Baker Heart and Diabetes Institute AusDiab. Вони оцінили частоту споживання фруктів та фруктових соків, а також розвиток діабету через 5 років.

    Так дослідники виявили, що учасники, які споживали багато фруктів, мали кращі показники як толерантності до глюкози, так і чутливості до інсуліну.

    У порівнянні з учасниками, які мали найменший рівень споживання фруктів, австралійці, які споживали помірну кількість фруктів, мали менший ризик розвитку діабету через 5 років.

    Що про це думають експерти
    В інтерв'ю для ресурсу Healthline дієтолог та доцент кафедри охорони здоров'я University of North Florida Лаурі Райт пояснила, що результати дослідження вкотре доводять важливість правильних харчових звичок у запобіганні та лікуванні хронічних захворювань

    "Фрукти – чудовий вибір для зниження ризику діабету через вміст клітковини та природного цукру. Сухофрукти та сік є більш концентрованими джерелами цукру, тому слід обмежувати їхні порції", – додає дієтологиня.

    Дослідники не виявили однакової користі споживання фруктів та соків для профілактики діабету.

    "Фруктовий сік – це концентрований цукор без клітковини. Попередні дослідження також вказують, що фруктовий сік має такі ж наслідки для організму, як і інші підсолоджені напої", – пояснює кандидатка медичних наук, дієтологиня UCLA Medical Center Дана Елліс Ханнес.

    Запобігти розвитку діабету 2 типу можна зміною способу життя.

    Райт рекомендує попрацювати над втратою ваги: збільшити фізичну активність та перейти на збалансований раціон.

    "Вправи не тільки допомагають контролювати вагу, але й покращують активність інсуліну. Також додайте в раціон цільнозернові, фрукти та овочі. Обирайте нежирне м’ясо, рибу та молочні продукти. Така схема харчування схожа на середземноморську дієту, яка покращує контроль рівня цукру в крові у діабетиків та переддіабетиків", – пояснює дієтологиня.

    Альона Низовець

    ЛIГАБiзнесIнформ

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.