• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Виробники винайшли новий сорт яблук
    Опубликовано: 2021-06-02 18:04:39

    Виробник з Хімачал-Прадеш розробив самозапилювальний сорт яблук, який не вимагає тривалих годин охолодження для цвітіння та закріплення плодів. Цей сорт поширився на рівнинні, тропічні та субтропічні райони в різних частинах Індії, де температура влітку може сягати 40-45 ° C. Комерційне вирощування цього сорту яблук було розпочато в Маніпурі, штат Джамму, низинні райони Хімачал-Прадеш, Карнатака Чхаттісгарх і Телангана. На сьогодні фруктове господарство розширено до 23 штатів та союзних територій. Про це повідомляє freshplaza, пише agronews.ua.

    Харіман Шарма, виробник зі штату Хімачал-Прадеш, – який розробив інноваційний сорт яблук HRMN 99, став джерелом натхнення для тисяч фермерів. У молодості він віддався фермерському господарству, яке є його основним джерелом доходу. Його інтерес до садівництва спонукав його вирощувати різні фрукти, такі як яблуко, манго, гранат, ківі, слива, абрикос, персик і навіть кава. Найцікавіша частина його фермерської практики полягає в тому, що він може вирощувати яблука разом з манго на одній і тій же галузі. Він твердо переконаний, що фермери можуть почати вирощувати яблуневі сади в нижніх долинах Хімачал-Прадеш та в інших місцях.

    У 1998 році Харіман Шарма придбав кілька яблук для споживання і викинув насіння на своєму подвір’ї. У 1999 році виріс саджанець вирощений із насіння, викинутих ним у попередньому році. Будучи інноваційним фермером, який цікавиться садівництвом, він міг відчути, що яблуня, яка росте в такому теплому місці, як Паніяла, що знаходиться на відстані 1800 метрів від рівня моря, була надзвичайною. Він зберіг рослину як «материнську рослину» і почав експериментувати, прищепивши нащадок (молодий пагін), а до 2005 року створив міні-сад з яблунь, які продовжують плодоносити фрукти до сьогодні.

    З 2007 по 2012 роки Харіман переконував інших, що вирощувати яблуко в умовах низького охолодження вже неможливо. Однак не було виявлено особливого інтересу до досліджень та розповсюдження сорту. Зрештою, інноваційний сорт був розвіданий Національним фондом інновацій (NIF) – Індія, автономним органом Департаменту науки і технологій (DST), урядом Індії. NIF підтвердив претензії новатора та оцінив відмінність та потенціал сорту, сприяючи дослідженням молекулярного аналізу та різноманітності та тестуванню якості плодів.

    NIF також надав фінансову та технічну підтримку для створення та розширення розплідника, крім сприяння реєстрації сорту згідно із Законом про захист сорту рослин та права фермерів, 2001 р. Протягом 2014-2019 рр. Випробування сорту в декількох місцях при низькому охолодженні райони по всій країні були проведені NIF шляхом пересадки понад 20 000 саджанців на понад 2000 полів фермерів та 25 організацій у 30 штатах, включаючи Раштрапаті Бхаван.

    Під час подальшого аналізу та досліджень було виявлено, що рослини HRMN-99, які мають вік 3-8 років, дають від 5 до 75 кг плодів на рослину на рік у чотирьох районах нижнього Хімачал-Прадеш, Сірса (Хар’яна) та Маніпура. За розмірами він більший порівняно з іншими сортами, з дуже м’якою, солодкою та соковитою м’якоттю та смугасто-червоним над жовтим кольором шкіри під час зрілості.

    Харіман Шарма також був удостоєний Національної премії в 2017 році під час 9-ї Національної дворічної масової інновації та видатних традиційних знань, яку вручив президент Індії Пранаб Мукерджі в Раштрапаті Бхаван.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.